10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTradiţia gastronomică în Africa de Sud

Tradiţia gastronomică în Africa de Sud

Mai sunt doar câteva zile până când va începe campionatul mondial de fotbal, care anul acesta este găzduit de Africa de Sud. Pe buzele tuturor se află numele acestei ţări şi cu toţii ne dorim să aflăm cât mai multe despre istoria, tradiţiile, cultura şi chiar gastronomia Africii de Sud. Astăzi ne vom ocupa de cel din urmă domeniu, un subiect de interes mai ales pentru cei care sunt suficient de norocoşi încât să trăiască pe viu experienţe gastronomice în Africa de Sud.

Îndepărtata Africă de Sud este renumită în întreaga lume pentru varietate şi pentru multitudinea de elemente pe care le combină între graniţele sale. Ţara nu se dezminte nici atunci când vine vorba de mâncare, dovedindu-se extrem de generoasă din acest punct de vedere faţă de turiştii pe care îi atrage şi îi primeşte.
Ca orice stat care se respectă, Africa de Sud are de oferit mâncăruri tradiţionale speciale, printre care se numără muşchi de crocodil, omizi fripte şi chiar cap de oaie prăjit pe grătar. Deşi există mulţi băştinaşi care strâmbă din nas la vederea acestor preparate, majoritatea mănâncă în mod obişnuit aşa ceva.
Dacă ajungeţi în Africa de Sud, dar nu vă fac cu ochiul mâncărurile tradiţionale, puteţi sta liniştiţi: în această ţară se găsesc preparate din toate colţurile lumii. Astfel, străzile „dedicate“ gastronomiei reunesc, printre altele, restaurante cu specific italienesc, marocan, chinezesc, portughez şi indian, aşa că este imposibil ca un turist să nu găsească un preparat pe placul său.

Ingredientele principale

Întrucât în Africa de Sud există foarte multe culturi şi tradiţii, nu este de mirare că şi mâncarea tradiţională este la fel de variată. Graţie acestei remarcabile diversităţi culturale, această ţară este considerată de mulţi experţi drept tărâmul preparatelor delicioase. În funcţie de fondul cultural, gastronomia diverselor grupuri etnice diferă destul de mult şi, în general, unele alimente sau preparate se consumă numai în anumite ocazii – la sărbătorile sau ritualurile generate de diversele culturi şi credinţe care există aici.
Porumbul şi carnea sunt ingredientele principale comune tuturor meniurilor din Africa de Sud. Porumbul este cultivat în multe regiuni din această ţară din cele mai vechi timpuri, chiar înainte de sosirea primilor colonizatori, şi între timp a devenit ingredient de bază în gastronomia sud-africană. Meiul şi sorgul sunt alte plante cultivate în această ţară, fiind folosite în special la prepararea berii tradiţionale. În ceea ce priveşte carnea, sud-africanii consumă cu predilecţie carne de capră, de vită şi de oaie.

Preparate tradiţionale

Cel mai popular preparat tradiţional din Africa de Sud este „mieliepap“ – un fel de terci făcut din porumb. Cam toţi locuitorii ţării, albi sau negri, consumă acest preparat care poate fi servit fie la micul dejun, fie ca fel principal la prânz. Dacă este mâncat la micul dejun, mieliepap se serveşte alături de sosuri din unt şi brânză.
Altă mâncare tradiţională este „braai“ (termen care se traduce prin „grătar“ sau „friptură“). În mod obişnuit, carnea se prepară prin prăjire la foc deschis sau prin fierbere în ceaun, deasupra cărbunilor încinşi. Carnea preparată în acest fel se serveşte cu garnitură de legume coapte şi este unul dintre „capetele de afiş“ de pe meniurile restaurantelor din Africa de Sud. „Chakalaka“ este alt preparat tradiţional preferat de turiştii care vizitează Africa de Sud – este alcătuit din legume prăjite la foc iute şi carne gătită în mod tradiţional.
Locuitorii din Africa de Sud ar recomanda şi „boerewors“ – un fel de cârnaţi foarte picanţi. În mod tradiţional, boerewors se prepară din carne tocată în bucăţi mari (de obicei carne de vită, de porc, de miel sau amestec) şi o gamă largă de condimente, dintre care amintim seminţele de coriandru, nucşoara, cuişoarele şi piperul. Pentru un boerewors ca la carte, cârnaţii obţinuţi sunt marinaţi într-un amestec de sos Worcestershire, sare şi oţet, iar preparatul conţine 90 la sută carne (în cea mai mare parte de vită, restul de porc) şi foarte puţină grăsime.
„Mopani“ reprezintă o adevărată delicatesă pentru populaţia autohtonă, însă preparatul nu este prea des căutat de turişti, pentru că se găteşte din omizi, care, se pare, sunt foarte nutritive, având un conţinut ridicat de proteine, lipide şi minerale. Înainte de preparare, interiorul omizilor este stors, după care acestea sunt fie fierte în apă, fie prăjite în suc propriu. De obicei, în oala în care se prepară se pune şi ceapă, şi roşii, iar odată gătite, omizile pot fi depozitate în cămară timp de un an.
Atunci când vorbim despre mâncărurile tradiţionale din Africa de Sud nu se poate să nu menţionăm „biltong“. Acesta este un fel de carne „tratată“ cu oţet, sos Worcestershire, zahăr, coriandru, usturoi, ceapă, sare şi piper. Pentru biltong, bucăţile de carne se marinează în oţet timp de câteva ore, după care sunt asezonate cu toate condimentele enumerate. Acest tip de carne se găseşte în toate magazinele alimentare şi este unul dintre felurile de mâncare preferate ale localnicilor şi turiştilor.  

Băuturi din Africa de Sud

Vinul din provincia Western Cape este cel mai renumit din Africa de Sud, fiind făcut dintr-un soi de struguri care se cultivă doar în această regiune. În această ţară se bea şi bere: berea tradiţională se numeşte Castle, însă aici se găsesc şi mărcile de bere consacrate în Europa.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII