27.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCopilul în tabără, o experienţă inedită şi benefică

Copilul în tabără, o experienţă inedită şi benefică

Vacanţa se apropie cu paşi repezi, aşa că n-ar fi rău să vă gândiţi să acceptaţi propunerea cadrelor didactice care organizează tabere pentru copii. Şi micuţul dumneavoastră poate încerca o astfel de experienţă benefică.

Ezitaţi să vă trimiteţi copilul în vacanţă cu clasa. Se nasc în mintea dumneavoastră tot felul de scenarii şi, în plus, vă gândiţi că aţi sta cu inima strânsă. Şi totuşi trebuie să vă convingeţi că o astfel de experienţă este benefică pentru el. În primul rând, tabăra e un prilej perfect de a socializa într-un mediu străin, care nu se compară cu şcoala.
Pe de altă parte, tabăra îi satisface nevoia de a-şi face noi prieteni, căci taberele nu înseamnă numai căţărări pe munte sau bălăceli în apă, ci şi programe educative. Aşa că pentru micuţ, acest lucru este o ocazie excelentă de a fi creativ şi de a-şi descoperi astfel posibilele talente.
Dincolo de toate aceste aspecte, o astfel de experienţă îl responsabilizează pe copil. Explicaţia este cât se poate de simplă: în momentul în care este într-un mediu nou, fără încurajările părinţilor, va fi forţat să îşi impună singur „regulile siguranţei“, bazată pe propriile instincte, după cum susţin specialiştii.

O lecţie valoroasă

Mai mult, susţin aceştia, o tabără sau chiar o excursie de o zi sau două, în prima parte a copilăriei, sunt esenţiale pentru viaţa de adult. În tabără va intra în contact cu altă formă de autoritate decât cea a părinţilor, ceea ce va conduce spre o disciplinare rapidă.
Orele fixe de masă şi de somn, producerea daunelor care vor fi plătite în vreun fel sau altul, prin suportarea cheltuielilor sau orice altă formă de sancţiune nu îi vor dăuna, ci îl vor ajuta pe viitor să conştientizeze unele lucruri pe care până deunăzi le ignora.
Aceasta poate fi, de fapt, prima sa confruntare cu viaţa adevărată, în condiţiile în care trebuie să aibă grijă de el într-un mediu complet nou.
Şi pentru că şi pentru părinţi poate fi o experienţă nouă, trebuie şi ei să ţină cont de anumite reguli. Nu trebuie să vă bombardaţi copilul cu tot felul de sfaturi. Mai mult de trei reguli sunt greu de reţinut şi respectat pentru copil. Rezumaţi-vă în a face bagajul împreună cu el şi a-i explica lucrurile esenţiale. Pe lângă hainele groase şi subţiri, adaptate mediului în care va ajunge, nu uitaţi să puneţi în gentuţă medicamente pentru febră, diaree sau constipaţie şi să îi explicaţi cât trebuie să ia în fiecare dintre cazuri.
Nu uitaţi să îi daţi suficienţi bani, astfel încât să-i ofere sentimentul de independenţă.

Bine de ştiut…
Studiile spun că, până la zece ani, un talent nativ iese de obicei la suprafaţă, iar tabăra poate fi o ocazie perfectă ca micuţul să îşi descopere o anumită abilitate care nu are legătură cu pictura sau urechea muzicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS