12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLecţii de stil de la persoanele de vârsta a treia

Lecţii de stil de la persoanele de vârsta a treia

Un fotograf american este mereu în căutarea unor bătrânei excentrici pe stradă, blogul său cu imagini inedite bucurându-se de un real succes pe internet.

Cum îmbătrânesc celebrii „baby boomer“? Acei tineri teribili de acum câteva decenii, care jurau că nu vor renunţa la tenişi nici după ce vor împlini 90 de ani şi pentru care a fost, cu siguranţă, proiectat un scaun cu rotile, care are încorporat un iPod? Pentru a vă face o idee, nu trebuie decât să vă aruncaţi o privire pe blogul lui Ari Seth Cohen, un fotograf de 28 de ani, care până mai ieri s-a ocupat de un magazin de modă de pe West Coast şi care s-a mutat din Seattle la New York, pus pe fapte mari. El a realizat site-ul Advanced Style (advancedstyle.blogspot.com) şi, din câte se pare, site-ul său face parte dintre blogurile de modă inspirate de genialul Scott Schuman de la www.sartorialist.com. Internauţii pot urmări aici zeci şi zeci de fotografii realizate pe stradă cu persoane cu bun-gust, altfel spus, nu îmbrăcate neapărat elegant, ci care au pur şi simplu un stil nonconformist şi personal.

Eleganţă la vârsta a treia

Originalitatea lui Ari constă în faptul că se axează mai ales pe modelele care au depăşit binişor 60 de ani. Adică exact acei oameni care nu de mult erau consideraţi „bătrânei ciudaţi“ sau „băbuţe excentrice“. Ne referim aici la acele vremuri în care, după ce împlineau 50 de ani, doamnele nu mai îndrăzneau să aleagă portocaliu, iar roşul ieşea din discuţie. Astăzi însă lucrurile s-au schimbat. Având în vedere că aceşti bătrânei au fost tineri în perioada incandescenţilor ani ‘60 şi adulţi în perioada formidabililor ani ‘70, ei ştiu să trăiască intens şi fiecare clipă a senectuţii. Elio Fiorucci, guru al modei străzii, este de părere că persoanele „care în tinereţe au ascultat muzica formaţiei Beatles nu o pot uita nici atunci când sunt bunici. Moda este amprenta personalităţii noastre, iar acest lucru este cu atât mai adevărat odată cu trecerea anilor. De altfel, acum, tot mai mulţi oameni au tendinţa să se îmbrace în funcţie de gust şi nicidecum de vârstă“. De aceeaşi părere este şi stilista italiană Luisa Beccaria. „Ce să mai spunem de anumite persoane de 30 de ani, care au un stil absolut plictisitor. La anumiţi bătrâni admir surplusul de energie. De altfel, eu sunt adepta combinaţiei între generaţii şi între stiluri“, spune stilista.

Mereu la modă

Ari Seth Cohen exprimă întreaga filosofie de viaţă a acestor nonconformişti  într-o singură frază: „Se distrează, sunt în formă, folosesc stilul şi creativitatea pentru a se menţine activi şi entuziaşti. Oamenii de o anumită vârstă nu mai au nimic de demonstrat şi nu trebuie să fie seducători cu orice preţ. Iată de ce sunt mai liberi şi mai inventivi“, spune el. În ceea ce îi priveşte pe domni, pe blog apare un număr impresionant de fotografii cu bărbaţi îmbrăcaţi cu pantaloni roşii, cu fulare în dungi, răsucite în mod original în jurul gâtului. O atenţie aparte este acordată pălăriilor şi şepcilor, Cohen mărturisindu-şi pasiunea pentru acest accesoriu. El povesteşte că în copilărie adora să caute prin şifonierul bunicului său pentru a-i purta pălăriile. Însă, secţiunea originală este cu siguranţă cea dedicată pantofilor, cu fel de fel de imprimeuri, de toate culorile şi formele. „Respectaţi-vă tatăl şi mama, respectaţi-vă mai ales bunicii! Şi învăţaţi de la ei două sau trei lucruri despre cum să vă trăiţi la maximum viaţa“, concluzionează Cohen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS