16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLas Vegas, capitala covoarelor cu motive psihedelice

Las Vegas, capitala covoarelor cu motive psihedelice

Oraşul Las Vegas, capitala mondială a jocurilor de noroc, este deseori denumit şi oraşul fără somn, pentru că pariorii sunt încurajaţi să îşi cheltuiască banii la orice oră din zi şi din noapte. De curând a fost emisă o ipoteză care spune că în Las Vegas fiecare obiect are un rol bine definit în strategia cazinourilor de a determina jucătorii să „pompeze“ bani în vistierie. Potrivit acestei teorii, nici măcar covoarele întinse de-a lungul holurilor din hoteluri şi în sălile cazinourilor nu sunt alese la întâmplare, ci dimpotrivă, motivele psihedelice ale ţesăturilor par a fi extrem de importante.
Un american de 35 de ani, pe numele său Chris Maluszynski, şi-a petrecut ultimii patru ani fotografiind covoarele din diverse cazinouri din Las Vegas şi a constatat că toate au un numitor comun: modelele caleidoscopice. Printre cazinourile vizitate de american în acest scop nobil se numără nu doar săli de jocuri obscure sau mediocre, ci şi marile şi celebrele cazinouri MGM Grand, Bellagio, Luxor şi The Flamingo.
„Las Vegasul este poate cel mai suprarealist loc din întreaga lume. Gândiţi-vă că simpla idee ca în mijlocul deşertului să existe o metropolă luminată zi şi noapte de becuri şi neoane uriaşe este bizară. Oriunde te uiţi în jur, vezi lumini strălucitoare, care clipesc neîncetat, parcă ar vrea să te hipnotizeze“, este de părere Chris Maluszynski.
El povesteşte că ideea de a demonstra că există acest element comun al cazinourilor i-a venit când, aflat în unul dintre aceste locuri de joacă pentru adulţi, a vrut la un moment dat să îşi odihnească ochii şi şi-a îndreptat privirile spre podea. „Am vrut să îmi liniştesc ochii, să scap pentru câteva secunde de haosul de lumini, beculeţe şi neoane. Dar nu am reuşit. Am observat covoarele: erau la fel de ţipătoare ca şi restul obiectelor din jurul meu. De fapt, chiar am fost uimit de modelul complex şi de detaliile ţesăturii. După cei patru ani în care am fotografiat mii şi mii de covoare pot spune că şi la această categorie Las Vegasul deţine supremaţia“, a mai spus Maluszynski.

Covoarele ţin simţurile treze

Analizând această teorie, cercetătorii în domeniul jocurilor de noroc au căzut de acord că modelele psihedelice ale ţesăturii covoarelor din Las Vegas au menirea de a asalta simţurile, într-o tentativă deliberată de a ţine turiştii şi pariorii treji şi concentraţi pe jocurile de noroc. O explicaţie pentru acest demers este faptul că în Las Vegas, cazinourile şi hotelurile dotate cu săli de jocuri nu au ferestre, pentru ca pariorii să piardă noţiunea timpului. Nici covoarele nu reuşesc să îi scoată din această stare.
„Covoarele din cazinouri sunt cunoscute drept o exersare deliberată a prostului gust, care, prin nu se ştie ce mecanisme, încurajează oamenii să parieze“, a explicat profesorul David Schwartz, angajat al Centrului pentru cercetarea jocurilor de noroc din Nevada.
„Multe dintre covoare folosesc motivul roţii – cunoscut în vremea romanilor drept un simbol al capriciilor zeiţei Fortuna, ceea ce ar putea fi interpretat ca un memento al faptului că viaţa şi norocul sunt schimbătoare“, a spus profesorul Schwartz.
În acelaşi ton, împătimiţii jocurilor de noroc au emis altă ipoteză. Potrivit acesteia, modelele complexe şi desenele elaborate ar putea fi utilizate pentru a ascunde jetoanele verzi şi roşii pe care pariorii le mai scapă pe jos din când în când. „Cred că fiecare obiect existent în cazinouri a fost conceput special pentru a bombarda creierul şi pentru a-l ţine treaz. Totul este realizat în aşa fel încât să ţină jucătorii în alertă, pentru că, atâta timp cât nu dorm, cheltuiesc bani în capitala jocurilor de noroc“, a concluzionat Chris Maluszynski în urma experimentului pe care l-a realizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU