20.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCodul bunelor maniere în frumuseţe

Codul bunelor maniere în frumuseţe

Nu trebuie să fiţi expertă în bune maniere pentru a şti regulile de bază ale comportamentului în societate. Problemele apar când vă confruntaţi cu situaţii care nu sunt „reglementate“ de codul bunelor maniere şi care pot fi delicate. Vorbim aici de lucruri acceptate sau dezaprobate de eticheta cerută în domeniul aspectului fizic sau al frumuseţii.
Probabil v-aţi aflat, la un moment dat, în situaţii în care v-aţi întrebat, de exemplu, „Este oare în regulă să defilezi goală printr-un salon de înfrumuseţare?“ sau „Cât de mult parfum înseamnă prea mult?“. Ori aţi fost pusă în faţa unei dileme când a trebuit să îi spuneţi unei prietene că exagerează cu anumite lucruri sau că blugii ei cei noi nu i se potrivesc deloc. Lizzie Post, strănepoata celei care a fost supranumită „mama bunelor maniere“, este în prezent purtătorul de cuvânt al unei organizaţii care funcţionează ca un fel de barometru pentru bună purtare şi reguli de etichetă şi s-a oferit să dea femeilor din întreaga lume sfaturi pentru astfel de situaţii delicate.

Problemă: Prietena dumneavoastră obişnuieşte să se rujeze la masă atunci când mergeţi la restaurant sau într-un bar. Este acceptabil sau nu? Lizzie Post spune că, din punct de vedere al bunelor maniere, este în regulă ca o femeie să se dea cu ruj în public atât timp cât poate face acest lucru fără a avea nevoie de o oglindă. În schimb, nu se acceptă sub nici o formă ca femeia respectivă să se rujeze folosind cuţitul de pe masă pe post de oglindă. „Rujul este singurul produs cosmetic pe care îl putem folosi în public“, a precizat Lizzie Post.

Problemă: Prietena dumneavoastră are unghii false, „cu model“, pe care le consideraţi de prost-gust. Cum îi spuneţi ce gândiţi?
Lizzie Post vă recomandă să vă gândiţi bine dacă prietena dumneavoastră poate suporta o critică sau un comentariu la adresa manichiurii ei. Există riscul să nu fie chiar încântată de un astfel de sfat, chiar dacă este prietenesc. Dacă totuşi sunteţi convinsă că prietenia dumneavoastră este suficient de solidă şi vă luaţi inima în dinţi, cântăriţi-vă bine cuvintele şi faceţi comentariile evitând termeni duri, de genul „prost-gust“ sau „penibil“. Al doilea aspect pe care trebuie să îl aveţi în vedere este motivul pentru care simţiţi nevoia să îi criticaţi manichiura. Dacă vreţi să faceţi acest gest doar pentru că dumneavoastră vă simţiţi inconfortabil, atunci mai bine abţineţi-vă. „Eu nu aş spune nimic, pentru că asta ar însemna să vă băgaţi nasul unde nu vă fierbe oala. În definitiv, este stilul ei şi alegerea ei“, a comentat Lizzie Post.

Problemă: Este în regulă ca o femeie să poarte un elastic de păr la mână?
Probabil că foarte multe doamne şi domnişoare care au părul suficient de lung încât să îl poată prinde cu elastic obişnuiesc să poarte un asemenea obiect pe încheietură – cel mai probabil, din comoditate. Unele dintre aceste femei s-au plâns că prietenii le-au atras atenţia asupra acestui „accesoriu“, considerând că este cel puţin nepotrivit, dacă nu chiar neigienic ca un lucru care a stat în păr să ajungă pe mână. Lizzie Post este de părere că nu este nimic în neregulă cu purtarea în acest fel a elasticelor de păr. Atrage însă atenţia asupra faptului că, deşi în general este acceptat, nu se recomandă să etalaţi un elastic de păr pe încheietură la o primă întâlnire romantică sau la serviciu, într-un mediu foarte serios şi oficial.

Problemă: Când mergeţi la un centru de înfrumuseţare, prietenele dumneavoastră fac paradă în pielea goală. Care este protocolul la salon?
Din păcate, nu există reguli bine stabilite în ceea ce priveşte ţinuta din centrele de înfrumuseţare, însă, în general vorbind, este normal ca într-un asemenea loc şi cadru femeile să stea în ţinute sumare sau dezbrăcate. Lizzie Post le sugerează femeilor care se simt deranjate de astfel de atitudini să meargă la spa în compania unor amice mai conservatoare din punct de vedere al ţinutei. „Oamenii au niveluri diferite de modestie şi chiar nu merită să mergeţi la un centru de înfrumuseţare cu persoane în compania cărora nu vă simţiţi confortabil“, a explicat Lizzie Post.

Problemă: Se acceptă ca o femeie să îşi pilească unghiile în public?
Codul bunelor maniere stipulează foarte clar că este interzis ca o persoană să îşi taie unghiile în public, însă mulţi cred că, dacă asta nu este în regulă, măcar pilirea acestora se poate accepta. Şi, totuşi, nici măcar acest gest nu este considerat adecvat. Este o regulă de aur: când vine vorba de îngrijirea personală, gesturile asociate trebuie făcute numai şi numai în intimitate. Lizzie Post spune că, în general, a-ţi pili unghiile în autobuz, în drum spre serviciu sau într-un loc public, unde se află multe alte persoane, nu este o dovadă de bună creştere. „În schimb, dacă vă aflaţi singură pe o bancă izolată într-un parc sau în spaţiul intim al biroului în care lucraţi, acest gest se acceptă. Trebuie doar să aveţi grijă ca zgomotul pilei să nu deranjeze pe cineva“, a precizat Lizzie Post.

Problemă: Cât de mult parfum înseamnă prea mult?
Cu siguranţă, nu vreţi să fiţi considerată „femeia care se dă cu prea mult parfum“. Există oare un fel de linii directoare în acest sens? Nu chiar, însă dacă în momentul în care intraţi în lift aveţi impresia că oamenii din jur şi-ar fi dorit să urce pe scări, atunci cu siguranţă aţi depăşit limita. Lizzie Post spune că, atunci când vă parfumaţi folosind un produs sub formă de spray, este suficient să pulverizaţi parfumul de două ori şi apoi să treceţi prin „ceaţa“ formată. Dacă parfumul dumneavoastră este sub formă de esenţă, este suficient să îl aplicaţi doar pe gât şi pe încheietura mâinii, în locuri unde simţiţi pulsul. Acestea sunt zonele care emit mai multă căldură decât alte părţi ale trupului, iar mai multă căldură înseamnă un miros mai intens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII