18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinEugen Secobeanu şi Valeri Gheorghiev în „Rigoletto“

Eugen Secobeanu şi Valeri Gheorghiev în „Rigoletto“

Eugen Secobeanu, în rolul lui Rigoletto, şi Valeri Gheorghiev, care-l interpretează pe Ducele de Mantua, vor urca pe scena Teatrului Liric alături de soliştii instituţiei craiovene, pentru a aduce în faţa publicului povestea lui „Rigoletto“.

Bufonul cocoşat de la curte, pe numele său Rigoletto (Eugen Secobeanu), chipul central al operei verdiene, trăieşte o adevărată dramă: fiica sa, preaiubita Gilda (Diana Ţugui), se îndrăgosteşte de uşuraticul Duce de Mantua (Valeri Gheorghiev), iubire care, în final, îi aduce moartea. Libretul operei, inspirat din drama lui Victor Hugo „Regele se amuză“, prezintă detalii din viaţa regelui Francisc I într-o operă grandioasă în trei acte, care prin decoruri, mişcare scenică, lumini, muzică şi arii celebre va fi o desfătare pentru ochii şi sufletul spectatorului craiovean, în seara premierei de 21 februarie.
Soliştilor, orchestrei şi corului Teatrului Liric li s-au alăturat nume importante ale operei, Eugen Secobeanu şi Valeri Gheorghiev.
Aflaţi pentru prima dată pe scena Teatrului Liric, cei doi descoperă cu bucurie la Craiova o echipă de profesionişti, gata să aducă pe afişele de spectacole încă o reprezentaţie reuşită.

În rolul lui Rigoletto, pentru a patra oară

Dacă pentru tenorul Valeri Gheorghiev rolul Ducelui de Mantua este o premieră, baritonul Eugen Secobeanu îl va interpreta pe Rigoletto pentru a patra oară.
„Am jucat acest rol pentru prima dată la Iaşi, în regia lui Cristian Mihăilescu, a doua oară s-a întâmplat pe scena din Sibiu, apoi la Bucureşti şi acum la Craiova. Rigoletto este un rol foarte important, care se cântă foarte des în teatrele din toată lumea“, a declarat baritonul despre care muzicologul Mihai Cosma menţiona, după vizionarea operei Rigoletto, cu Eugen Secobeanu în rolul bufonului, de la Sibiu: „În «Rigoletto», cel mai mare succes l-a avut (la a doua reprezentaţie) baritonul Eugen Secobeanu, în rolul titular, reuşită care îl recomandă pentru roluri mai importante“.
Talentul pus în slujba artei spre desfătarea spectatorului va încânta, cu siguranţă, şi la Craiova. Rigoletto şi Contele de Mantua îşi vor da mâna cu soliştii Liricului craiovean şi vor face din opera verdiană un succes de public.
Cele două arii şi duetul cu Gilda sunt pentru baritonul Eugen Secobeanu „momente muzicale deosebite, foarte frumoase“.
Valeri Gheorghiev, interpretul ducelui iubăreţ ce experimentează pentru prima dată dragostea, dar care trece de ea şi ajunge la alte femei, crede că va cuceri simpatia publicului. „Chiar dacă rolul, în ultima parte, e puţin dificil, lucru mărturisit nu numai de mine, ci şi de toţi tenorii care l-au interpretat, eu cred că mă descurc. Iubesc muzica şi cred că voi reuşi şi de această dată să transmit, să cuceresc şi să încânt spectatorii“.

Poveşti puse pe portative

O pagină din viaţa pusă pe portativ a celor doi se va scrie şi la Craiova. Poveştile lor, care au început în vremea copilăriei şi au continuat pe băncile Conservatoarelor, la braţ cu maeştrii ai scenelor care le-au călăuzit paşii spre succes, sunt destăinuite astăzi.
Povestea lui Eugen Secobeanu a fost scrisă pentru început „la Conservatorul de la Cluj. Apoi am plecat la Bucureşti şi am terminat la Iaşi. Un traseu mai dificil, am schimbat oraşul până mi-am găsit locul. În anul trei eram solist la Iaşi“. Astăzi îl regăsim pe bariton pe scena Operei Naţionale Bucureşti.
Cu dragoste de muzică şi cu talent l-au înzestrat ursitoarele şi pe Valeri Gheorghiev. Munca susţinută, rolurile interpretate pe scenele operelor din Bulgaria l-au recomandat pentru o carieră strălucită. Iubeşte muzica, iubeşte arta în general şi asta îl ajută să cucerească admiraţia spectatorilor.
„Rigoletto“, una dintre operele preferate ale publicului, depăşită în popularitate doar de „Aida“, va fi un prilej pentru cei doi să-şi demonstreze încă o dată calităţile vocale şi să facă cunoştinţă cu căldura unui public care nu a uitat să trăiască prin artă şi care le va răsplăti cu generozitate munca şi talentul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS