11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi pentru conservarea fructelor

Sfaturi pentru conservarea fructelor

– Cele mai multe fructe pot fi conservate crude, feliate sau chiar întregi, cum este cazul fructelor mici. Pentru aceasta, aşezaţi fructele într-un singur strat într-o tavă şi puneţi-le în congelator până îngheaţă, apoi împachetaţi-le în pungi vidate.
– Unele fructe pot fi congelate împreună cu sirop de zahăr. De altfel, fructele feliate îşi vor produce propriul sirop dacă vor fi acoperite cu puţin zahăr înainte de îngheţare.
– Merele, piersicile, perele şi caisele se decolorează repede când îngheaţă şi îşi pot pierde aroma la dezgheţare. De aceea, se recomandă să se amestece cu vitamina C. Puteţi folosi şi suc de lămâie, dar nu este la fel de eficient precum vitamina C şi, în plus, îşi va adăuga propria aromă fructului respectiv, susţin specialiştii citaţi de site-ul gustos.ro.
– Fructele vor putea fi păstrate şi prin uscare. Înainte de a se pune la uscat, se opăresc în apă sau, de preferat, cu aburi, deoarece îşi păstrează mai bine vitaminele şi sărurile minerale. Cea mai întâlnită metodă este uscarea în cuptor, la o temperatură de 110 grade Celsius. Fructele se usucă pe grătarul metalic al cuptorului şi se lasă să se răcească complet înainte de a fi introduse în recipiente.
– Pentru a împiedica decolorarea sau înnegrirea fructelor în timpul uscării, puteţi trata fructele cu un amestec acidulat, din suc de lămâie şi apă, sau cu un amestec îndulcit, obţinut din zahăr, apă şi miere.
– Strugurii se usucă cu sâmburi cu tot. Nu se recomandă să se deshidrateze fructele cu un bogat conţinut de apă, cum ar fi căpşunile, pepenii galbeni, lubeniţa.
– Pentru a usca strugurii trebuie să ştiţi că sunt de preferat soiurile albe, cei bine copţi şi cu bobul întreg, de culoare chihlimbarului, şi cei fară sâmburi, culeşi după ce s-au stafidit. Se taie ciorchini cu cozi cât mai lungi, se controlează să nu rămână boabe stricate sau crăpate, după care se agaţă sub streaşină, în balcon sau în orice încăpere uscată, umbroasă şi bine aerisită.
– Cireşele şi vişinele se pot regăsi pe masa dumneavoastră iarna, dacă la uscaţi. Ele se usucă foarte bine la soare, puse pe plase sau pe un tifon întins pe un schelet de forma unei mese cu picioarele în sus. După ce fructele s-au zbârcit, se pot usca în continuare în cuptor, puse într-o tavă căptuşită cu hârtie albă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS