31.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStilul minimalist, la modă

Stilul minimalist, la modă

Stilul minimalist este foarte agreat şi des întâlnit în locuinţele românilor, chiar dacă uneori doar prin intermediul câtorva elemente, şi nu printr-un ansamblu. Ce este, de fapt, minimalismul şi cum putem crea un astfel de decor ne spune designerul Irina Constantin.

Conceptul de minimalism are la bază expresia „Less is more“, adoptată ca moto de arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, care a pornit de la premisa că „puţin înseamnă mai mult“, referindu-se la faptul că, reducând orice operă la esenţial sau renunţând la orice decorare de prisos, putem ajunge la ceea ce este pur, semnificativ şi estetic. Ulterior, designerul industrial Dieter Rams a adaptat acest moto şi a spus „less, but better“, adică „puţin, dar mai bun“.
În designul de interior, stilul minimalist este auster, rece şi profund masculin atât prin linii, cât şi prin coloristică. De asemenea, se caracterizează prin simplitatea mobilierului. Este suficient să ne orientăm spre strictul necesar. Nimic în plus. Dimpotrivă, dacă un obiect sau o încăpere poate avea două funcţionalităţi, cu atât mai bine. Decorurile, accesoriile elaborate şi ornamentele sunt excluse, lăsând loc simplităţii. Formele sunt rectangulare, masive, atrăgând atenţia privitorului asupra contrastelor între plin şi gol.
Sunt folosite materiale precum beton, sticlă şi inox în combinaţie cu lemn, piatră şi piele. Nu lipsesc nici alăturările neaşteptate între finisajele foarte fine şi cele brute, neterminate.

Simplitate şi frumuseţe

Mobilierul este puţin şi, în general, foarte jos ca înălţime, orientat pe orizontală, având în vedere că minimalismul este inspirat din cultura japoneză.
Se merge pe combinaţii de culori de pământ (brun, bej, crem) sau de griuri, fiind preferate nuanţele reci şi contrastele închis-deschis.
Minimalismul este foarte apreciat de arhitecţi pentru că accentuează simplitatea şi frumuseţea volumetriilor construcţiilor. Designerii şi decoratorii au însă tendinţa de a-l adapta. De exemplu, în ţara noastră, unde spiritul balcanic îşi spune cuvântul, nu găsim minimalism în stare pură, acesta fiind „încălzit“ atât prin culori, cât şi prin forme sau materiale. Culorile mai prie-tenoase, textilele, decoraţiunile, florile sau pernuţele transformă atmosferă rigidă, specifică minimalismului, într-una agreabilă.

Elegant şi minimalist

În general, acest stil se potriveşte mai degrabă persoanelor tinere şi active, care lucrează mult (orientate către o profesie intelectuală) şi care îşi doresc să se întoarcă acasă într-un spaţiu simplu, elegant şi uşor de întreţinut, fără accesorii inutile. Spaţiul este masculin, rece, stilat, elegant, amintind de ultimele filme cu James Bond (vezi hotelurile din „Quantum of Solace“) sau potrivit unui magnat inventator şi supererou în timpul liber, cum ar fi reşedinţa lui Tony Stark (aka Robert Downey Jr.) din „Iron Man“.   
Dacă minimalismul a pornit de la conceptul „less is more“, în forma actuală a fost adaptat pentru publicul larg, devenind „more or less“, dar mai plăcut, acceptat şi adoptat în multe locuinţe, restaurante, magazine sau birouri.
Articol oferit de revista Util

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS