32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCâinele Vizsla, un vânător blând şi loial

Câinele Vizsla, un vânător blând şi loial

Câinii din rasa Vizsla ungurească au fost simbolul aristocraţiei maghiare, fiind agili şi afectuoşi. În prezent, şi-au păstrat aptitudinile de buni vânători, dar şi-au dezvoltat şi capacităţile necesare pentru a fi câini de companie excepţionali.

Când vorbim despre câinii Vizsla, ne gândim, în general, la Vizsla ungurească, însă rasa include şi Pointer-ul unguresc, Vizsla maghiară şi Vizsla Drotszorn maghiară. Câinii din această rasă au fost animalele de companie favorite ale nobilimii ungare, iar ca rasă veche şi respectabilă, Vizsla de astăzi este un reprezentant de elită al primei Vizsla.

Istoricul şi originea

Vizsla ungurească este considerată o rasă veche. Date exacte cu privire la originea şi istoricul acestui câine sunt necunoscute, dar înscrisurile şi gravurile despre rasă arată că acest animal (sau unul similar) există de cel puţin 1.000 de ani. Vizsla s-a adaptat condiţiilor de vreme şi tipului de vânătoare caracteristice ţinuturilor ungare şi era unul dintre cei mai populari câini de vânătoare, această rasă fiind folosită în special la vânătoare de păsări.
Există teorii care susţin că Vizsla descinde din două rase foarte vechi, respectiv câinele de vânătoare transilvănean şi cel galben turcesc (astăzi dispărute). Ulterior, la Vizsla iniţială s-a adăugat un nou fond genetic, în urma împerecherii cu Pointer-ul german cu păr scurt şi cu Pointer-ul. După al doilea Război Mondial, când ruşii au preluat puterea în Ungaria, temându-se că rasa Vizsla ar putea fi decimată pentru că era un simbol al aristocraţiei, maghiarii au reuşit să ia câţiva câini în ţările în care au imigrat, respectiv în Austria şi în alte state, inclusiv America.
Numele Vizsla în ungureşte înseamnă pointer. Vizsla este un câine excelent recuperator, cu un simţ al mirosului foarte bine dezvoltat şi un bun vânător pentru păsări atât la sol, cât şi în regiunile mlăştinoase. Astăzi, Vizsla este un câine de vânătoare popular în Canada şi în alte părţi, dar rolul său principal rămâne acela de animal de companie.

 Aspectul şi îngrijirea

Vizsla este musculos şi bine proporţionat. Are botul conic şi nasul lat. Urechile sunt subţiri, catifelate şi lungi, pendulante şi rotunjite la vârfuri. Ochii săi sunt de o culoare puţin mai accentuată decât blana. Gâtul este musculos, fără salbă. Corpul este îndesat şi bine îmbrăcat cu musculatură, evidenţiindu-se un piept adânc, iar membrele anterioare sunt drepte. Coada este, de obicei, scurtată până la 30% din lungimea iniţială. Blana ruginie sau galben închisă poate fi netedă sau sârmoasă, părul fiind scurt şi des.
Blana lor scurtă şi netedă este foarte uşor de întreţinut. Perierea cu o perie din păr de porc şi toaletarea cu şampoane sub formă de pudră când este necesar sunt tot ceea ce trebuie să faceţi pentru a-i menţine blana în bune condiţii. Vizsla năpârleşte moderat şi sezonier. Unghiile trebuie scurtate periodic, iar urechile trebuie controlate şi toaletate în mod regulat, pentru a preveni dezvoltarea unui proces inflamator şi pentru a fi sesizată prezenţa corpilor străini.

 Personalitatea

Câinii din rasa Vizsla sunt animale de companie demne de încredere, iubitoare, expansive şi tandre, care au nevoie de un stăpân ferm şi perseverent. Aceşti câini sunt loiali şi blânzi, dar au multă energie. Adoră să socializeze cu familia şi le place la fel de mult şi să se joace, dar şi doar să lenevească pe canapea. Se împrietenesc rapid cu copiii şi invitaţii, dar le place să stea aproape de propriul stăpân. Când se plictisesc, Vizslelor le place să sape gropi. De asemenea, iau în gură orice obiect cu care vin în contact. Atenţie, deci, la lucrurile uitate prin casă, pentru că Vizsla le poate înghiţi!

Relaţiile cu familia şi casa

Vizslele sunt excepţionale animale de companie. Ele pot trăi în apartamente, dacă li se acordă un timp suficient de plimbare în fiecare zi şi multă atenţie. Se împacă bine cu alte animale şi cu copiii, fiind companionii ideali pentru micuţii energici. Vizsla este un câine cu o vitalitate extraordinară, care are nevoie de timp suficient pentru a alerga şi pentru a face mişcare în mod regulat. Aveţi grijă însă că, dacă începe să se plictisească, acest câine poate deveni distructiv.

Dresajul

Vizslele ungureşti sunt gata oricând să-i facă stăpânului pe plac. Aceşti câini sunt foarte inteligenţi, fapt ce îi face foarte uşor de dresat. Sunt mari vânători şi excelează în agilitate, în probele de teren, precum şi în cele de căutare şi salvare.
sursa www.animale.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS