8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCrema solară, aliatul bronzului perfect

Crema solară, aliatul bronzului perfect

Sănătatea este mai importantă decât un bronz frumos, aşa că nu plecaţi la plajă fără o cremă care să vă protejeze de razele UVA şi UVB. Alegeţi una cu un factor de protecţie solară în funcţie de tipul dumneavoastră de piele.

Crema solară are ca scop principal evitarea arsurilor pielii şi protejarea de efectele nedorite ale razelor ultraviolete ale soarelui. Cosmetologia solară a adăugat filtre UVA pentru a garanta o protecţie împotriva îmbătrânirii pielii din cauza soarelui.
În România există peste două sute de astfel de creme. Deşi acestea scad mult riscul apariţiei cancerelor cutanate, trebuie limitată durata expunerii la razele solare, mai ales între orele 12.00 şi 16.00. S-a demonstrat ştiinţific că folosirea regulată a cremelor pentru plajă previne dezvoltarea keratozelor solare (leziuni precanceroase ale pielii) şi favorizează dispariţia leziunilor preexistente.

Ce cremă folosim?

La cumpărarea unei creme solare, este necesar să ţineţi cont de intensitatea soarelui şi să alegeţi un indice de protecţie adecvat, în funcţie şi de tipul de piele. Una deschisă la culoare va fi protejată cu un indice mai mare decât una mai închisă, mai rezistentă în mod natural la soare şi nesupusă arsurilor.
Factorul de protecţie solară este un multiplicator pentru timpul relativ necesar pentru a apărea eritemul (roşeaţa) în urma expunerii neprotejate la soare. Dacă expunerea neprotejată duce la apariţia eritemului în zece minute, o cremă cu factor de protecţie 15 va prelungi această durată, în aceleaşi condiţii, la 150 de minute. Alegerea depinde de riscul specific pielii dumneavoastră şi de timpul pe care vă propuneţi să-l petreceţi la soare. Când folosiţi o cremă solară cu factor 15, spre exemplu, se blochează aproximativ 93 la sută din razele ultraviolete, ceea ce înseamnă suficientă protecţie pentru majoritatea oamenilor. O persoană blondă, cu pielea deschisă la culoare, ar trebui să folosească o cremă cu factor de protecţie mai mare, 30, care blochează 97 la sută din razele ultraviolete, iar una cu pielea mai închisă poate folosi o cremă cu factor de protecţie mai redus, chiar sub 15.

Aplicare

Când cumpăraţi o astfel de cremă, aveţi grijă ca ea să vă protejeze împotriva UVA şi UVB şi să aibă un factor de protecţie solară (SPF) de cel puţin 15. Citiţi etichetele produselor. Alegeţi o cremă impermeabilă, care nu dispare de pe piele la prima baie. Dacă pielea nu reacţionează bine la o anumită cremă, încercaţi alta, care are la bază alte substanţe chimice. Nu toate au aceleaşi ingrediente. Folosiţi o cremă de protecţie pe bază de apă, dacă pielea dumneavoastră este predispusă la acnee.
Înainte cu aproximativ 20 de minute de a vă expune razelor soarelui, aplicaţi 2 mg de cremă protectoare pe un centimetru pătrat de piele. În felul acesta, crema poate fi absorbită bine şi nu dispare din cauza transpiraţiei. Imediat ce v-aţi întors din apă, nu omiteţi să vă ungeţi din nou cu cremă. Apa a şters cu siguranţă stratul de unguent protector. Aplicaţi cremă protectoare de mai multe ori pe zi, mai ales dacă lucraţi în aer liber, şi nu uitaţi pălăria, care vă scapă de insolaţie, şi ochelarii de soare.

Protecţie împotriva cancerului?

În prezent, cremele solare ar trebui să prevină şi cancerele de piele, însă acestea sunt uneori „victimele“ succesului lor. Nu există nici o dovadă potrivit căreia folosirea lor previne cancerele bazocelulare şi melanoamele. Paradoxal, folosirea cremelor de protecţie solară ar putea chiar să crească riscul apariţiei melanomului, pentru că încurajează expunerile prelungite la soare. Cremele solare au fost create pentru a preveni arsurile. În ultimii ani, ele au fost recomandate pentru a reduce efectele expunerii la soare şi pentru a preveni cancerele de piele. Din punct de vedere tehnic, o cremă solară eficientă ar trebui să blocheze atât razele UVA, cât şi UVB, care pot cauza arsuri. Primele accelerează îmbătrânirea epidermei, dar mai ales provoacă diverse forme de cancer de piele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU