16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Fumul de ţigară nu ne afectează pe toţi
în aceeaşi măsură

Echipa doctorului Manuel Cosio, de la Centrul Universitar de Medicină McGill din Montreal, a descoperit de ce fumul de ţigară nu induce la toţi fumătorii apariţia bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPCO).
BPCO este o boală care afectează bronhiile, de cele mai multe ori fiind indusă de fumul de ţigară. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o clasează ca fiind a patra cauză a mortalităţii în lume. Cu toate acestea, nu toţi fumătorii vor fi afectaţi de această boală, motivul fiind încă necunoscut. BPCO ar fi cauzată de un mecanism autoimun, dependent de o predispoziţie genetică. Moştenirea este unul dintre factorii majori, ţinând cont de faptul că un pacient ai cărui părinţi suferă de BPCO prezintă un risc major de a fi afectat de această boală.
Aşadar, BPCO nu evoluează în acelaşi mod la toţi fumătorii, contrar celor susţinute de cercetători. Doctorul Cosio a explicat: „În funcţie de echilibrul personal între răspunsul imunitar şi controlul imunitar, unele persoane se opresc la stadiul întâi al bolii, unele – la al doilea, iar altele – la al treilea, adică autoimunitate şi distrugerea plămânilor“.
Cercetătorul speră că această descoperire va influenţa modul în care medicii abordează boala şi că vor fi posibile noi tratamente. Dacă tabagismul este unul dintre principalii factori ai dezvoltării BPCO, carburanţii folosiţi în casă pentru încălzire au devenit şi ei nocivi, în special în ţările în curs de dezvoltare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS