20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlcoolul şi distracţia, noua faţă a feminismului

Alcoolul şi distracţia, noua faţă a feminismului

O aprigă dispută se desfăşoară chiar sub ochii noştri, între feministele internaute de toate vârstele.

Doamnele şi domnişoarele care populează internetul s-au împărţit în două tabere, de când între ele a izbucnit o aprigă dispută care are în centru eterna temă a feminismului. Totul a început în urmă cu câteva săptămâni, când Slate, cel mai cunoscut cotidian american on line, a lansat un site dedicat reprezentantelor sexului frumos. Noua creaţie, www.doublex.com, are drept obiectiv o definire cât mai exactă a sintagmei „femeie liberă“ pentru vremurile în care trăim. Una dintre primele iniţiative ale site-ului a fost un atac virulent împotriva altei pagini web, dedicate doamnelor, www.jezebel.com, care este considerat cel mai viu, mai urmărit şi mai nonconformist site de dincolo de Ocean, destinat femeilor.

Fiecare cu feminismul său

Feminismul „propovăduit“ de Jezebel este special. Activistele sale sunt în mare parte tinere, singure, „metropolitane“ şi militează pentru dreptul la promiscuitate sexuală, la consumul de alcool fără limite, cel puţin în weekend, interesul pentru modă şi celebrităţi, pe scurt, militează pentru dreptul la distracţie şi la o viaţă fără prea multe bătăi de cap. Double X a atacat această filozofie, considerând-o extrem de periculoasă pentru doamne. Scandalul a pornit de la povestirea unei vizitatoare a site-ului Jezebel, care a mărturisit că nu a denunţat la poliţie un „date rape“, altfel spus un viol comis de bărbatul cu care acceptase să se întâlnească, acesta profitând de faptul că femeia era în avansată stare de ebrietate. Motivul pentru care nu a anunţat poliţia este cât se poate de surprinzător. „Aveam lucruri mai importante de făcut, trebuia să continuu să beau“. Feministele de la Double X au considerat acest episod un exemplu elocvent pentru o mentalitate care, în opinia lor, nu are nimic de-a face cu feminismul, ci reflectă doar un individualism lipsit de orice înţelegere a problemelor femeii zilelor noastre.

Când femeile se ceartă

Adeptele Jezebel au reacţionat cu furie: „Cine sunteţi voi de vă permiteţi să decideţi cine este sau nu feministă?“. Imediat, în această dispută s-au implicat şi alte site-uri, ziare şi chiar organizaţii. Scriitoarea Naomi Wolf a sărit în apărarea Double X, afirmând că „siguranţa de sine şi lipsa de complexe în relaţiile sexuale sunt un lucru bun, însă un tatuaj îndrăzneţ şi un prezervativ în buzunar nu sunt suficiente pentru a face o revoluţie sexuală“. Feministele mai tinere au îmbrăţişat filozofia Jezebel. „Mi se pare doar un mod ieftin de a batjocori femeile care fac sex ori de câte ori doresc şi cu cine vor“, este de părere Jeff McCabe, administrator al F Word, un site feminist britanic. „Problema este că feminismul a devenit un cuvânt cu care multe femei nu mai vor să fie asociate, însă, când le întrebi dacă sunt pentru egalitatea între sexe şi în favoarea unui tratament egal pentru femei, răspund fără ezitare da“, comentează  Ellie Levenson, autoarea volumului „The naughtie girl’s guide to feminism“ („Ghid de feminism pentru o fată nebunatică“).

Problema este că feminismul a devenit un cuvânt cu care multe  femei nu mai vor să fie asociate, însă, când le întrebi dacă sunt pentru egalitatea între sexe şi în favoarea unui tratament egal pentru femei, răspund fără ezitare da“.
Ellie Levenson, autoarea volumului „Ghid de feminism pentru o fată nebunatică“
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII