23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCreşterea orhideelor în casă

Creşterea orhideelor în casă

Pentru ca orhideele de interior să se dezvolte armonios şi să înflorească este necesar ca mediul să îndeplinească doar trei criterii esenţiale.

În ciuda aspectului lor exotic şi al reputaţiei căpătate pe nedrept că ar fi plante greu de crescut şi temperamentale, orhideele sunt foarte adaptabile şi în orice casă există măcar un locşor unde acestor plante le va merge bine, fără să fie nevoie să faceţi vreo modificare în estetica locuinţei.
Orhideele au nevoie de trei lucruri esenţiale pentru a se dezvolta şi a înflori în interior. Este vorba de o temperatură potrivită, un grad de umiditate adaptat nevoilor plantelor şi de luminozitatea din casă. Acestea trebuie să se încadreze în limite foarte bine stabilite pentru ca orhideele să se dezvolte normal, iar dacă cel puţin două dintre aceste condiţii sunt îndeplinite, plantele vor înflori.

Orhidee pentru începători

Pentru începătorii în ale creşterii orhideelor, cele mai potrivite specii sunt Phalaenopsis (Orhideea Molie) şi Dendrobium (Orhideea de Singapore). Aceste plante se găsesc în mai toate hipermarketurile care au şi un raion dedicat casei şi grădinii şi, de obicei, nu au probleme de adaptare dacă sunt îngrijite aşa cum trebuie din primul moment în care sunt aduse în locuinţă. Florile ambelor specii de orhidee pomenite au o varietate mare de culori, însă cel mai des întâlnite sunt cele mov, roz, culoarea lavandei şi alb. Specia Phalaenopsis poate avea flori dungate sau pătate, în timp ce Dendrobium poate înflori şi în buchete galbene sau portocalii.

Condiţii de viaţă pentru orhidee

Înainte de a cumpăra orhidee pentru locuinţă, gândiţi-vă unde anume o să le aşezaţi. Orhideea Molie şi cea de Singapore au aproximativ aceleaşi cerinţe în această privinţă. Ambele se simt bine într-un mediu cu lumină moderată şi la temperaturi apropiate de cele indicate pentru confortul uman. Orhideele Phalaenopsis pot suporta temperaturi scăzute până la 13 grade Celsius, însă Dendrobium preferă un climat care să nu fie mai rece de 18 grade. Baia este cea mai potrivită încăpere pentru orhidee, întrucât îndeplineşte atât condiţiile legate de lumină şi căldură, cât şi pe cele legate de umiditate. În baie, aerul este în general umed, însă, pentru a asigura un mediu specific orhideelor, aceste plante trebuie ţinute într-o tăviţă plină cu pietriş umed.
În alte camere din casă, iarna aerul este prea uscat, nu doar pentru flori, ci şi pentru dumneavoastră. Ar fi indicat să cumpăraţi un umidificator pentru apartament: rezultatele vor fi benefice şi pentru orhidee, şi pentru sănătatea dumneavoastră.

Udarea şi fertilizarea

Orhideele Phalaenopsis trebuie ţinute în sol umed, dar nu îmbibat cu apă. Frunzele sunt mari şi frumoase şi de obicei au pete roşiatice. Dacă frunzele încep să se încreţească, acesta este semn că solul e prea uscat. De cealaltă parte, Dendrobium preferă să se usuce între „şedinţele“ de udat. Totuşi, nu le lăsaţi să se usuce atât de mult încât să intre în hibernare şi să înceapă să-şi piardă frunzele. Fertilizaţi solul cu soluţie solubilă în apă sau cu îngrăşăminte speciale pentru orhidee.

Replantarea

Orhideele Molie cresc foarte mult pe măsură ce se dezvoltă. Aceste plante au viaţă lungă şi, cu cât se fac mai mari, cu atât mai mulţi ţepi vor forma. Când orhideele devin prea mari pentru vasul în care se află, scoateţi-le cu atenţie şi mutaţi-le în alt vas, folosind pentru replantare cât mai mult din solul în care au trăit. Aşezaţi planta într-un ghiveci mai mare, iar noul sol distribuiţi-l printre rădăcini. Aveţi însă grijă ca replantarea să nu se facă în perioada de înflorire. La orhideea de Singapore, pe măsură ce se dezvoltă se creează noi lăstari, iar plantele puternice pot produce lăstari ce cresc din toate părţile. Când ghiveciul se umple, puteţi separa plantele, lăsând doar unul sau doi lăstari în vechiul ghiveci.

Dăunători

Orhideele, la fel ca orice altă plantă, pot fi afectate de dăunători. Dacă mediul în care trăiesc este prea uscat, e posibil să apară păianjeni şi alţi dăunători, care vor ataca nu doar orhideele, ci şi celelalte plante din casă. Cea mai simplă metodă de a scăpa plantele de aceste insecte este să pulverizaţi frunzele cu un amestec compus din ulei de horticultură şi apă. Substanţa nu este otrăvitoare pentru plante, dar va elimina dăunătorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS