34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinAlgele Nori, în alimentaţia zilnică

Algele Nori, în alimentaţia zilnică

Valoarea nutritivă şi cea culinară a algelor Nori fac din acestea „candidate“ la îmbunătăţirea calităţii dietei.

Algele Nori fac parte din numeroasele preparate culinare tipice gastronomiei vegetariene. În unele ţări din centrul Europei, dar şi în Japonia, Coreea, China, Chile şi Canada, ele sunt o sursă zilnică de hrană. Datorită valorilor nutritive şi gastronomice, algele Nori sunt folosite şi consumate din ce în ce mai des. Astfel se explică faptul că au fost inovate tehnicile de cultivare şi create reţele de comercializare a algelor în întreaga lume.

Sursă naturală de iod

În ceea ce priveşte întrebuinţarea lor culinară şi calităţile nutritive, cele mai importante trei specii de alge marine sunt Nori (Porphyra), Kombu (Laminaria) şi Wakame (Undaria). În urma studierii compoziţiei nutritive a algelor, diferite din punct de vedere al conţinutului de săruri minerale – calciu, fosfor, sulf, sodiu, fluor, fier, magneziu, zinc -, vitamine şi proteine, în special, s-a constatat că majoritatea au ca numitor comun cantitatea mare de sodiu şi iod. Uscate şi pulverizate, algele Nori, bogate în sodiu, se folosesc de mii de ani ca şi condimente în numeroase preparate culinare. Cu toate acestea, este contraindicată folosirea lor fără măsură în dieta hiposodică sau de către cei care au hipertensiune ori probleme cardiace şi renale.
Unul dintre cele mai importante aspecte dietetice ale algelor este conţinutul de iod. Este vorba de un oligoelement indispensabil pentru buna funcţionare a glandei tiroide, care ajută la creştere şi metabolism, dezvoltă agilitatea mentală şi participă la metabolizarea grăsimilor. Însă abuzul de iod poate da naştere la hipertiroidism, boală provocată de disfuncţia glandei tiroide. Funcţionarea anormală a acesteia explică diverse simptome cum ar fi anxietatea, insomnia, tahicardia şi palpitaţiile. Din acest motiv, este important consumul moderat al algelor, în special pentru cei cu antecedente familiale în ceea ce priveşte problemele provocate de glanda tiroidă.

Conţinut bogat de vitamina B12

Algele Nori sunt alimente consumate de majoritatea persoanelor vegetariane deoarece reprezintă o sursă naturală de vitamina B12. Studiile despre biodisponibilitatea vitaminei B12 la alge, în special la Nori, sunt numeroase în Japonia, dat fiind faptul că ele sunt esenţiale în alimentaţia zilnică a populaţiei acestei ţări. Un studiu efectuat recent de Şcoala de Ştiinţe ale Sănătăţii din cadrul Universităţii de Medicină Sapporo din Japonia a arătat cum nivelul de acid metilmalonic din excreţia urinară a crescut atunci când voluntarii au consumat 40 de grame de alge Nori uscate în fiecare zi. Totuşi, nivelul acestui compus chimic excretat nu a variat când voluntarii au consumat zilnic 320 de grame de alge Nori proaspete, echivalentul a 40 de grame de alge uscate.

Mâncăm în fiecare zi fără să ştim

Verzi, galbene, roşii sau negre, foarte mari sau microscopice, algele există în mii de specii şi sunt principalul furnizor de oxigen de pe pământ. Foarte puţin cunoscute în raport cu plantele terestre, algele au devenit un aditiv inconturnabil pentru industria agroalimentară. Bomboane, patiserie, sosuri, îngheţată sau hrană pentru animalele domestice, toate folosesc proprietăţile gelifiante ale algelor. Produsele dietetice, cum ar fi iaurtul, sunt, de asemenea, preparate cu extracte de alge. Textura lor şi vâscozitatea naturală înlocuiesc făina, ouăle sau untul, fără a aduce un aport de calorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS