15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAra cu cap albastru, un papagal jucăuş

Ara cu cap albastru, un papagal jucăuş

Papagalul Ara cu cap albastru a fost văzut prima oară în pădurile tropicale din estul Perului, vestul extrem al Braziliei, dar şi în nord-vestul Boliviei.

Papagalul Ara cu cap albastru populează pădurile deschise, chiar şi pe cele unde se fac defrişări, conform site-ului www.birdlife.org. Aceste păsări trăiesc în perechi sau stoluri mici.
Papagalul Ara cu cap albastru este o pasăre de dimensiuni mici, corpul său atingând maximum 40 cm. Penele de pe corp sunt de culoare albastru-cenuşiu, cu irizaţii verzui. Ciocul este pal. Capul este acoperit cu pene de culoare gri-cenuşiu, iar ochii sunt galben aprins, cu inele roşii în jurul irisului. Coada este lungă şi conică şi este colorată în albastru şi verde. Un exemplar adult poate atinge o greutate corporală de 295 g.
Papagalii Ara cu cap albastru sunt păsări vioaie, care necesită un spaţiu generos. Sunt jucăuşi, iar stăpânii lor ar trebui să le asigure jucărioare, bucăţi de lemn pe care să le poată ciuguli şi ramuri de arbori care nu sunt toxici. Pentru a-i feri de pericole şi accidente, papagalii Ara de companie nu trebuie să fie lăsaţi nesupravegheaţi prin casă deoarece pot găsi adesea articole toxice sau periculoase.
Majoritatea papagalilor sunt monogami şi partenerii formează adesea perechi pe viaţă, petrecându-şi timpul împreună. Cuplurile întăresc legătura dintre parteneri hrănindu-se reciproc şi curăţându-şi unii altora penele, iar în timpul ritualurilor de curtare, masculii în general se etalează în faţa partenerelor, prin variate posturi şi mişcări. Prin acestea, papagalul mascul îşi pune în valoare petele viu colorate ale penajului.

Condiţii de viaţă

Papagalii Ara cu cap albastru sunt adaptabili şi se vor acomoda într-un adăpost corespunzător ca dimensiuni. În colivie, ei trebuie să aibă suficient spaţiu, astfel încât să se poată mişca uşor. O colivie mare este perfectă pentru această pasăre, iar „căsuţa“ trebuie amplasată afară, pentru ca papagalul să poată să facă baie şi mişcare în voie, fără a face mizerie.
Toţi papagalii Ara au nevoie de energie pentru o stare de sănătate bună. Alimentaţia lor naturală, în special nucile de palmier, este bogată în uleiuri şi calorii. Papagalii Ara trebuie hrăniţi cu o dietă special concepută, suplimentată cu fructe şi legume proaspete, pentru a adăuga varietate şi pentru a le stimula psihicul.
Papagalii Ara cu cap albastru ar trebui să primească un sfert de ceaşcă de alimente speciale şi un supliment de un sfert de ceaşcă de fructe şi legume proaspete. Acestea vor fi bine spălate înainte de administrare, pentru înlăturarea pesticidelor. Papagalii Ara au nevoie de alimente proaspete, cum ar fi legumele verzi şi galbene, fructele, pepenii şi nucile (una-două nuci mici, ca delicatese). Printre favoritele lor sunt broccoli (nu mai mult de două ori pe săptămână), morcovii, frunzele de salată, fasolea verde, castraveţii, roşiile, portocalele (fructele bogate în acid citric trebuie administrate în cantităţi limitate), merele, căpşunele, bananele, strugurii, pepenii, kiwi, mango, papaya şi perele. Această specie de papagal preferă, de asemenea, migdalele şi alunele.
Cantităţi mici de seminţe pot fi oferite ca suplimente, în special ca recompense pentru un comportament bun. Se găsesc amestecuri de seminţe speciale pentru Ara, care conţin de obicei seminţe de floarea-soarelui, un mix de alte seminţe, nuci şi chiar unele fructe uscate.
Nu vor fi oferite niciodată papagalilor Ara cafea, ciocolată, alimente cu conţinut excesiv de zahăr, băuturi alcoolice sau avocado.
Papagalii Ara trebuie hrăniţi cel puţin o dată pe zi, dar este recomandat ca, atunci când stăpânul ia micul dejun, şi papagalul său de companie să „fie invitat“ la masă.
Apa proaspătă trebuie asigurată în permanenţă. Papagalilor le place să-şi înmoaie mâncarea în apă, aşa că aceasta va trebui schimbată mai des decât în cazul altor specii de păsări de colivie. Vasele trebuie păstrate curate, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, şi trebuie spălate zilnic.

Îngrijire

Papagalul Ara cu cap albastru trebuie îmbăiat frecvent pentru a avea în permanenţă pielea şi penajul frumoase. Un mod ideal de a-l îmbăia este să-l puneţi într-o colivie plasată afară, să-l stropiţi cu un furtun şi să-i permiteţi să se usuce la soare. De asemenea, papagalul poate să facă duş împreună cu stăpânul. Păsările pot fi lăsate să se usuce într-o cameră caldă sau la soare sau pot fi uscate cu ajutorul unui uscător de păr.
Papagalii Ara sunt zburătoare puternice. Majoritatea penelor principale implicate în zbor (cele zece pene aflate cel mai aproape de vârful aripii) trebuie scurtate pentru a-i împiedica pe papagali să zboare, dar se va avea în vedere ca acestea să fie tăiate numai atât cât pasărea să poată plana la sol. Trebuie evitată scurtarea penelor secundare. Scurtarea aripilor face pasărea mai liniştită şi mai dependentă şi, totodată, vă va ajuta să vă menţineţi companionul departe de accidente. Frecvenţa scurtării aripilor variază în funcţie de cât de rapid năpârleşte pasărea.
Tăierea ghearelor cu regularitate vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi relaţia cu pasărea dumneavoastră de companie. Folosirea stinghiilor din beton sau dintr-un material abraziv vă va ajuta să înlăturaţi vârfurile ascuţite, dar nu va reduce lungimea gheruţelor. Din acest motiv, periodic, ele trebuie scurtate sau pilite. Această operaţiune trebuie începută atunci când pasărea este tânără pentru ca aceasta să se poată obişnui în timp.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS