13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFemeile vor ca şef un bărbat

Femeile vor ca şef un bărbat

Un studiu realizat dincolo de ocean a demonstrat că doamnele îşi doresc un şef de sex masculin, în timp ce bărbaţii, nu vor să aibă un conducător.

De-a lungul timpului, zeci de specialişti s-au întrecut să ofere răspuns la eterna întrebare cu privire la randamentul unui şef de sex masculin sau al unuia de sex feminin. De fiecare dată, răspunsurile au variat. Un lucru însă este cert. Sexul persoanei care gestionează munca influenţează sănătatea fizică şi mentală a subalternilor. Cel puţin, aceasta este concluzia unui studiu dat publicităţii de Journal of Health and Social Behavior şi care a fost coordonat de Scott Schieman, profesor de sociologie la Universitatea din Toronto. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.800 de angajaţi din Statele Unite. Specialiştii au evaluat, în cazul fiecărui subiect, nivelul de stres psihologic, simptomele fizice, tipul de slujbă şi o amplă gamă de condiţii de muncă, printre care: raportul cu superiorii, presiunile la care au fost supuşi, calitatea relaţiilor interpersonale şi nivelul de satisfacţie. Studiul a fost realizat pe subiecţi a căror activitate a fost supervizată iniţial de doi şefi, un bărbat şi o femeie, apoi de un şef de acelaşi sex şi de unul de sex opus. 

Şefie pe sexe

În urma analizării rezultatelor, s-a constatat că femeile, atunci când au fost conduse tot de o reprezentantă a sexului frumos, au prezentat un nivel mai mare de stres şi un număr mai mare de probleme fizice comparativ cu colegele lor conduse de un bărbat. În acelaşi timp, atunci când au fost coordonate de doi supervizori, o femeie şi un bărbat, doamnele examinate au prezentat mai multe probleme fizice şi mentale decât atunci când activitatea lor a fost coordonată de un reprezentant al sexului tare. În ceea ce îi priveşte pe domni, aceştia au prezentat acelaşi nivel de stres, indiferent dacă au fost conduşi de o femeie sau de alt bărbat. În cazul în care activitatea lor a fost gestionată de doi manageri, subiecţii au prezentat totuşi un nivel de stres mai scăzut decât un coleg care a avut ca şef un bărbat. Un lucru este cert. Şi cercetătorii mai dau greş din când în când, aşa că fiecare dintre noi putem să ne comparăm situaţia personală cu cea prezentată în studiu şi să vedem dacă oamenii de ştiinţă au avut sau nu dreptate de această dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU