11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPlante care purifică aerul

Plante care purifică aerul

Toate plantele de apartament prezintă, teoretic, o serie de beneficii pentru mediul în care se dezvoltă, însă, de curând, au fost nominalizate zece plante considerate a avea cele mai dezvoltate proprietăţi de purificare a aerului.

 

Plantele ce intră în acest clasament au fost selectate în funcţie de felul în care cresc şi de uşurinţa cu care sunt întreţinute, dar s-a ţinut seama şi de rezistenţa la dăunători, eficienţa în îndepărtarea vaporilor chimici şi de gradul de transpiraţie.

Palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens) se află pe primul loc. Unul dintre cele mai populare şi graţioase soiuri de palmieri, el este tolerant faţă de mediul interior, eliberează cantităţi semnificative de umiditate, îndepărtează toxinele chimice şi, în plus, prezintă avantajul de a fi estetic. Areca se situează în permanenţă în clasamentele celor mai purificatoare plante, având capacitatea de a îndepărta toate toxinele dintr-un interior. Această plantă se dezvoltă cel mai bine în penumbră.

Palmierul doamnei (Rhapis excelsa) este următorul pe listă. Planta are crengi late de 15-30 de centimetri, care conţin fiecare între patru şi zece frunze groase şi lucioase. Este rezistentă la atacurilor majorităţii insectelor dăunătoare. În plus, se situează printre plantele recunoscute că îmbunătăţesc calitatea aerului. Creşte foarte încet şi este uşor de întreţinut, cel mai bine dezvoltându-se în locuri umbroase ori în penumbră.

Zamioculcas zamifolia este o plantă ce şi-a făcut recent intrarea în Europa, motiv pentru care nu este încă foarte cunoscută sau populară. Se găseşte de obicei în birouri şi este folosită din ce în ce mai mult de decoratorii de interioare, datorită faptului că se potriveşte perfect cu designurile moderne. Crengile ce pleacă din tulpina acestei plante sunt de fapt frunze, iar „frunzele“ sunt nişte frunzuliţe asemănătoare cu mugurii.

Philodendronul este foarte cunoscut şi la noi în ţară. Este foarte rezistent în condiţii de umbră şi poate avea un impact arhitectural deosebit în locurile întunecate. S-a constatat că are proprietatea de a îndepărta moleculele de formaldehidă şi alte substanţe toxice.

Phoenix roebelinii este un palmier ce ajunge de obicei până la 182 de centimetri, însă procesul de creştere este foarte lent. Cel mai bine se dezvoltă când este aşezat într-un spaţiu adecvat şi este o prezenţă impresionantă atunci când este singura plantă decorativă, mai ales dacă e pus în evidenţă. Dacă este îngrijit cum trebuie, Phoenix roebelinii poate supravieţui şi câteva decenii. Este unul dintre palmierii care îndepărtează cel mai bine substanţele poluante din interior şi s-a dovedit foarte eficient în îndepărtarea xilenului (hidrocarbură lichidă care se găseşte în gudronul de huilă sau în unele fracţiuni de ţiţei şi care se întrebuinţează ca solvent în industria lacurilor, a coloranţilor, a cauciucului – n.r.). Se păstrează cel mai bine în penumbră.

 

Estetice şi folositoare

 

Crinul păcii (Spathiphyllum) este o plantă cu frunze deosebită, care produce superbe flori albe, pe care trebuie să o includeţi în decor atunci când doriţi să obţineţi o varietate deosebită de plante de apartament. Gradul de transpiraţie al acestei plante este foarte mare, de aceea se dezvoltă foarte bine în medii umede. Crinul păcii are toate calităţile necesare pentru a putea fi încadrat în categoria celor mai bune plante de apartament. Este foarte eficient în îndepărtarea vaporilor de alcool, a acetonei, a tricloretilenei, a benzenului şi a formaldehidelor. Datorită capacităţii sale de a îndepărta o varietate largă de substanţe poluante, Crinul păcii este una dintre cele mai valoaroase plante de interior.

Specia Dracaena fragrans „Janet Craig“ este o plantă spectaculoasă datorită frunzelor sale de un verde închis special. Este una dintre plantele care îndepărtează cel mai bine reziduurile de tricloretilenă. Dracaena fragrans poate suporta foarte bine mediile neglijate şi întunecoase. Cel mai bine îi merge în locuri umbroase. Tolerează şi mediile întunecoase, însă, în acest caz, se va dezvolta mai lent.

Clasica ferigă de cameră (Nephrolepsis exaltata) face parte din categoria celor mai vechi specii de plante cunoscute în lume, multe dintre acestea datând din vremuri preistorice. Ferigile sunt crescute doar pentru frunzele lor şi nu produc flori. Ca plante de interior, ferigile de cameră necesită o atenţie specială, întrucât au nevoie de umiditate frecventă, căci, dacă nu sunt udate în mod constant, frunzele se usucă şi încep să cadă. S-a constatat că banala ferigă îndepărtează cel mai eficient substanţele poluante din atmosferă, în special formaldehidele, şi, în plus, creşte gradul de umiditate din încăperea în care se află.

 

Speciile de ficus au proprietăţi speciale de purificare

 

Ficus Alii este o varietate de arbust ce devine din ce în ce mai populară. Datorită frunzelor sale înguste, verde închis, este o plantă foarte frumoasă. Este mai puţin pretenţioasă decât Ficus Benjamina şi se încadrează la fel de bine în peisajele decorative exterioare, şi în cele interioare. Ca toate speciile de ficus, şi acesta suferă din cauza căderii frunzelor până când se adaptează la mediul în care este adus. Datorită capacităţii sale de a purifica aerul, pentru că este uşor de întreţinut şi rezistent la atacul dăunătorilor, Ficus Alii reprezintă alegerea perfectă pentru casă ori pentru birou. Poate fi aşezat fie în lumină, fie în semiumbră.

Ficusul clasic sau arborele de cauciuc (Ficus elastica) este cultivat pentru duritatea sa şi pentru faptul că rezistă în medii întunecate mai bine decât orice altă plantă de aceleaşi dimensiuni. Suportă foarte bine lumina slabă şi temperaturile scăzute. Este o plantă care se creşte şi se întreţine foarte uşor şi s-a dovedit extrem de eficientă în îndepărtarea formaldehidelor. În plus, în urma testelor, s-a constatat că ficusul îndepărtează cel mai bine toxinele chimice din mediul înconjurător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS