17.9 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinBucătăria thailandeză, o bogăţie de arome

Bucătăria thailandeză, o bogăţie de arome

Este celebră în lume pentru că reuşeşte să combine în mod fericit ingrediente ce par complet nepotrivite la o primă vedere. Secretul mâncării thailandeze constă în faptul că specificitatea ei este dată de bucătarul care o pregăteşte şi de ocazia pentru care este gătită.

Dacă doriţi să savuraţi feluri de mâncare apreciate în întreaga lume, cel mai bine este să încercaţi specialităţile propuse de bucătăria thailandeză. În esenţă, aceasta reprezintă un amestec extraordinar de vietăţi acvatice, plante şi mirodenii, în care se regăsesc toate cele cinci gusturi elementare: dulce, condimentat, amar, sărat şi acru. Gustând din preparatele tradiţionale thailandeze, veţi constata că bucătăria din această ţară este influenţată de cea chinezească şi că unele dintre ingredientele cel mai des folosite sunt sucul de lămâie verde, usturoiul, ardeiul iute şi un fel de saramură de peşte, o specialitate thailandeză.

 

Nici o masă fără orez

 

Orezul reprezintă principalul ingredient folosit în bucătăriile din Thailanda, fiind nelipsit de la prepararea oricărui fel de mâncare. Sortimentul preferat de thailandezi este cel parfumat, cu bobul lung, care are o consistenţă specială şi este uşor lipicios. Ierburile aromate proaspete sunt folosite aproape fără limite pentru prepararea specialităţilor thailandeze, întrucât potenţează gustul mâncărurilor. Un meniu complet în această ţară constă într-un bol de supă fierbinte, o mâncare condimentată şi un sos pentru peşte şi legume; totul poate fi completat cu o salată şi ea condimentată. Echilibrul între gusturi este menţinut prin servirea unor feluri de mâncare necondimentate. La desert, bucătăria thailandeză vă oferă preparate dulci tradiţionale şi fructe proaspete.

Cum se servesc preparatele

 

În mod normal, thailandezii folosesc linguri şi furculiţe pentru servirea mâncării, pentru că, de obicei, pe masă se pun preparate ce conţin carne de raţă sau de porc. Dacă totuşi alegeţi să mâncaţi supă cu tăieţei, vă puteţi „aventura“ să serviţi mâncarea şi cu beţişoare, o practică destul de neobişnuită şi incomodă pentru europeni sau pentru aceia dintre dumneavoastră care nu sunt obişnuiţi cu mâncărurile asiatice. Din acest punct de vedere, se poate constata influenţa stilurilor chinezesc, indian şi japonez asupra culturii gastronomice din Thailanda.

 

Variante de meniu

 

Dacă priviţi cu atenţie meniul propus de un restaurant cu specialităţi thailandeze, veţi constata că unele preparate sunt tentante şi delicioase. Un aspect ce trebuie reţinut este faptul că thailandezii se dau în vânt după orez, deci mănâncă orez cu orice. Ca antreuri, ei servesc tot feluri de rulouri, care mai de care mai gustoase, prăjituri de orez şi frigărui, cu care „asortează“ sosuri diverse, preparate din ardei iute, usturoi, suc de lămâie sau saramură de peşte. Supa este felul principal de mâncare, servită împreună cu orez şi condimentată şi ea cu ierburi şi mirodenii. Mâncărurile gătite sunt variate şi bogate în condimente uscate sau ierburi aromate proaspete. Salatele ce se servesc lângă aceste feluri de mâncare pot fi acre, sărate sau dulci, în funcţie de preferinţe, şi pot fi amestecate cu diverse feluri de carne. Şi cum nici o masă nu este completă fără desert, thailandezilor le place să se delecteze cu ceva dulce, după un fel de mâncare foarte condimentat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS