36.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025

Colţul gospodinei

Vremea dulceţurilor

Gospodinele care sunt adeptele preparatelor realizate în casă au început să pregătească dulceţuri pentru iarnă. Sfaturile bunicii le pot ajuta să obţină cele mai bune dulceţuri sau gemuri.

– Gemurile şi dulceţurile nu se mai prind de cratiţă dacă, în loc să le fierbem pe plită, le punem în cuptor, la foc mic.

– Gemurile care nu sunt bine închegate pot fi „reparate“ cu ajutorul merelor. Curăţate de coajă şi date pe răzătoare, se fierb cu puţină apă şi zahăr. Adăugaţi peste ele gemul şi fierbeţi până capătă consistenţa dorită.

– Sâmburii decojiţi de migdală dau o aromă deosebită dacă sunt adăugaţi în borcanele cu gem sau dulceaţă (mai ales de caise).

– Borcanele cu dulceaţă sau gem lăsate nelegate la gură două-trei zile, nu mai fac mucegai.

– Celofanul se prinde mai bine de gura borcanelor dacă acestea se ung înainte cu albuş de ou.

– Întotdeauna la dulceţuri se pune puţină sare de lămâie. Ea va păstra întregi orice fel de fructe. De exemplu, zmeura sau căpşunele: se curăţă, se spală fructele, se pun în straturi în vasul în care vor fierbe, alternând cu zahăr şi un praf de sare de lămâie, se lasă în cămară şi se fierb a doua zi.

– Dulceţurile vechi şi zaharisite se pot încorpora într-o cantitate de dulceaţă proaspătă, în timp ce fierbe, şi se vor reface de minune!

– Dulceaţa de fructe roşii (fragi, zmeură, căpşune) devine mai parfumată dacă se adaugă după fierbere câteva fructe crude.

– Pentru a şti dacă o dulceaţă e gata, înmuiaţi o linguriţă în compoziţie şi lăsaţi să se prelingă câteva picături pe o farfurie rece. Dacă dulceaţa curge ca un sirop, mai trebuie lăsată pe foc. Dacă picăturile sunt groase, focul trebuie stins.

– După ce turnaţi dulceaţa fiartă în borcan, lăsaţi-o să se odihnească 48 de ore, înainte de a lega la gură recipientele. În felul acesta, veţi evita formarea de mucegai.

– Decupaţi cercuri de hârtie cerată cât gura borcanelor, înmuiaţi-le în ţuică, apoi aplicaţi-le peste dulceaţă. Va fi suficient să legaţi borcanele cu o bucată de hârtie albă, prinsă cu o sfoară sau un elastic.

– Când o dulceaţă face mucegai înseamnă că nu a fiert destul. Înlăturaţi mucegaiul şi puneţi dulceaţa din nou la fiert.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS