13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCosta Blanca, destinaţie pentru o vacanţă de vis

Costa Blanca, destinaţie pentru o vacanţă de vis

Perlă a litoralului spaniol şi una dintre cele mai tentante destinaţii turistice din lume, Costa Blanca are aproximativ 200 km de plajă şi nisipuri de-a lungul provinciei Alicante, în sud-estul Spaniei.

 

Zona Costa Blanca, întinsă de la oraşul Denia, în nord, dincolo de care se află Costa de Valencia, până la Torrevieja, în sud, de unde începe Costa Calida, îşi dezvăluie cu generozitate salba renumită de staţiuni turistice. Printre cele mai cunoscute staţiuni din această zonă sunt Benidorm, Alicante şi Denia.

 

Benidorm, renumită pentru plajele sale

 

Benidorm, una dintre principalele destinaţii turistice de pe Coasta Blanca datorită excelentelor sale plaje, este locul perfect pentru o vacanţă pe care nu o vei uita niciodată. Este ideală atât pentru o vacanţă alături de familie, cât şi pentru cei care doresc momente romantice. Partea veche a oraşului, aşezată pe o zonă de patrimoniu, contrastează cu marile bulevarde pline de construcţii moderne, terase, de-a lungul celor peste 5 km de litoral. Posibilităţile de petrecere a timpului liber pe care le oferă Benidorm sunt nenumărate: de la plimbările pe faleză sau băile în mare, până la practicarea sporturilor nautice (scufundări, schi acvatic, windsurf). Nu trebuie trecute cu vederea sărbătorile specifice acestei zone şi nici gastronomia, ai cărei „protagonişti“ sunt peştele şi orezul. Alte atracţii ale impresionantei staţiuni mai sunt şi Biserica Sant Jaime, Balconul Mediteranei, Parcul L’Aiguera, Insula Benidorm (despre care legenda spune că ar fi o bucată de rocă a apropiatului Puig Campana, pe care viteazul Roland a tăiat-o cu spada sa în timpul unei lupte în războiul lui Charlemagne). Iar bogatele sale străfunduri au transformat insula într-un paradis pentru pasionaţii de scufundări.

 

Alicante, impozantă prin edificii şi monumente

 

Scăldat de Mediterană, cu peisajele sale naturale, cu edificiile şi monumentele sale, Alicante este unul dintre cele mai moderne şi mai frumoase oraşe de pe coasta Spaniei. Această metropolă, denumită în limba catalană Alacant, este, alături de Barcelona şi de Valencia, unul dintre cele mai importante porturi la Marea Mediterană şi, totodată, principalul centru comercial şi de pescuit al regiunii Valencia. Istoria fascinantă a oraşului Alicante, care a fost întotdeauna mai strâns legată de apă decât de uscat, se reflectă, mai ales, în edificiile sale impozante. Apărată numai de Castelul Santa Barbara, localitatea şi-a concentrat toată atenţia în direcţia mării. Castelul, construit în secolul XVI de regele spaniol Filip al II-lea, a fost precedat de citadela ridicată de mauri în secolul VIII. Alicante este una dintre cele mai vechi aşezări umane de pe coasta spaniolă a Mării Mediterane. În istoria oraşului, un rol important a fost jucat de greci, de cartaginezi, de romani şi de mauri. Aşezarea a fost întemeiată de greci, care în secolul IV î.d.Hr. au ridicat pe unul dintre dealurile din apropiere colonia Leukon Teijos (Oraşul Luminii), botezată ulterior Akra Leuke (Muntele Alb sau Punctul Alb).

 

Denia, staţiunea festivalurilor

 

Altă atracţie pentru vizitatori este staţiunea Denia, la jumătatea distanţei dintre Alicante şi Valencia. Atrăgătoare prin ineditul port de la Marea Mediterană şi surprinzătoare prin ruinele unei fortăreţe aflate exact în mijlocul oraşului, Denia reprezintă staţiunea potrivită pentru vacanţe de neuitat. Un important punct de atracţie în această staţiune, în afară de restaurantele care oferă diversitatea gastronomică specifică acestei zone, este reprezentat de faptul că, de câteva ori pe an, Denia este gazda mai multor festivaluri, printre care şi populara sărbătoare a „aruncării focului în aer“, în luna martie.

Şi dacă tot aţi ajuns în Denia, merită să luaţi vaporul până în Insula Ibiza, situată la o distanţă nu foarte mare de aici.

 

Ibiza, insulă legendară şi fermecătoare

 

Una dintre cele mai cunoscute insule din lume, Ibiza, care atrage prin cluburile de noapte, oferă o atmosferă electrizantă, prin romanticele golfuleţe cu nisip fin, vegetaţie, zone rurale fermecătoare, sate pescăreşti, munte şi peşteri.

Situată în vestul Mării Mediterane, Ibiza este naturală, magică, legendară, artistică, delicioasă şi, bineînţeles, cosmopolită, avangardistă, originală şi faimoasă. Această insulă atrage milioane de turişti prin faptul că reuşeşte să îmbine în mod armonios caracteristicile mai multor insule într-una. Ibiza este renumită şi pentru peisajele naturale spectaculoase şi impresionante.

Unul dintre locurile unde poate fi admirat un asemenea peisaj este Cala d’Hort, unde se află misterioasa stâncă Es Vedra. Câteva dintre cele mai cunoscute staţiuni turistice se află în apropierea oraşului Ibiza: Plaja D’en Bossa are o lungime de 3 km cu nisip fin, iar aici se află Parcul acvatic Aguamar, precum şi discotecile Space şi Bora Bora. Talamanca este situată în nordul oraşului Ibiza şi are o plajă lungă de aproape 1 km, situată în jurul unui golf natural.

Santa Eularia este alt centru turistic important şi al doilea oraş ca mărime după Ibiza; este locul preferat de familii sau de cei care doresc o vacanţă liniştită. O foarte frumoasă promenadă se întinde de-a lungul portului şi al mării. În vestul insulei, cu un golf superb, numit de romani Portus Magnus, se află Sant Antonio – a doua staţiune din zonă, care a devenit unul dintre cele mai mari şi mai animate centre turistice de aici.

Alt punct de atracţie îl reprezintă câmpurile de sare; atunci când apa se evaporă în timpul călduroaselor luni de vară, rămâne la suprafaţă un strat strălucitor de sare pură. Soarele care se reflectă creează imagini pe care cu siguranţă nu le poţi uita. De vizitat sunt şi grotele, o lume galben-aurie, cu o mulţime de forme ciudate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII