17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinProiectarea instalaţiei electrice pentru camera de zi

Proiectarea instalaţiei electrice pentru camera de zi

Camera de zi este, poate, locul în care petrecem cel mai mult timp. Fie că ne bucurăm de o seară liniştită în familie, fie că ascultăm muzică sau urmărim programul preferat la televizor, acest spaţiu este cel mai potrivit pentru relaxare.

Atunci când proiectaţi instalaţia electrică pentru casă, acordaţi timp şi atenţie camerei de zi, în aşa fel încât să vă asiguraţi că nu uitaţi nimic. Începeţi prin a plasa, pe o schemă a camerei, aparatele şi echipamentele electrice şi electrocasnice pe care vi le doriţi în această încăpere. Chiar dacă nu le aveţi încă sau nu intenţionaţi să le achiziţionaţi în perioada următoare, includeţi-le totuşi în planuri! Vă asiguraţi astfel că montarea ulterioară a acestora se va face fără a fi deterioraţi pereţii sau mobila.

Cele mai uzuale electronice sunt televizorul şi echipamentele de redare a muzicii. Pentru televizor aveţi nevoie de o priză de alimentare, precum şi de o priză specială pentru cablu coaxial. Plasaţi-le în acelaşi loc, folosind o ramă dublă. Dacă vreţi să poziţionaţi în acelaşi loc sisteme Home Cinema, boxe sau staţii audio, adăugaţi prize separate pentru fiecare. Apelaţi la ramele multiple – sunt mai frumoase şi mai simplu de accesat!

 

Prize pentru toate echipamentele electrice

 

Dacă vă doriţi un aparat de aer condiţionat, adăugaţi o priză de alimentare specială pentru acesta. Este de preferat ca aceasta să se afle pe un circuit separat, dat fiind faptul că este vorba de un echipament cu consum mare. Pentru telefon sau computer cu acces la reţeaua de internet, plasaţi prize speciale pe acelaşi modul şi aşezaţi-le cât mai aproape de obiectul de mobiler pe care se vor afla echipamentele respective!

Cât despre întrerupătoare, dacă accesul în camera de zi se face din mai multe încăperi, puteţi lua în considerare unul pentru fiecare intrare. Puteţi folosi şi variatoare de tensiune pentru lustrele sau aplicele din cameră. Este indicat să le plasaţi pe aceeaşi ramă, pentru a vă fi cât mai la îndemână. Dacă aveţi jaluzele sau obloane la ferestre, acestea se comandă prin intermediul unui mecanism electric special. Cea mai comodă opţiune este montarea comenzilor în aceeaşi ramă cu întrerupătoarele şi variatoarele de tensiune. „Dispozitivele electrice sunt importante, dar nu lăsaţi designul pe ultimul loc. În gama de aparate electrice Unica de la Schneider Electric, de pildă, găsiţi funcţiile de care aveţi nevoie în zeci de combinaţii cromatice – asortaţi-le cu perdelele, cu mobilierul sau cu nuanţele camerei şi veţi avea o armonie perfectă între toate elementele“, a spus ing. Monica Roşu, responsabilă Segment Rezidenţial Schneider Electric România.

Raluca ENE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS