16.7 C
Craiova
duminică, 25 mai, 2025
Știri de ultima orăMagazinPrăjituri ca la mama acasă

Prăjituri ca la mama acasă

Pentru ca aluatul de cozonaci (dospit cu drojdie) să iasă bine…

– Drojdia trebuie să fie proaspătă (cea îngheţată îşi pierde puterea).

– Făina folosită trebuie să fie de calitate bună (trei nule).

– Făina, laptele, zahărul, grăsimea şi ouăle trebuie să fie la temperatura corpului.

– Ingredientele pentru prăjituri nu trebuie luate direct din frigider sau dintr-o cămară rece.

– Laptele folosit trebuie să fie încălzit la 30 de grade. El poate fi înlocuit cu apă, vin sau bere.

– Maiaua se pregăteşte din drojdie, lapte, făină şi zahăr. Nu puneţi niciodată sare în ea.

Când dă greş aluatul cu drojdie?

– Când ingredientele sunt reci, deoarece ciuperca din drojdie moare.

– Când aluatul pus să dospească stă în curent (cade).

– Când locul unde e pus aluatul e prea cald; la peste 50 de grade Celsius, drojdia moare.

– Când se pune grăsime în aluat (maia), acesta nu mai creşte.

– Prea multe albuşuri usucă aluatul; la 1/2 kg făină şi 30-40 g de drojdie nu se pun mai mult de două albuşuri.

– Făina din care e preparat aluatul trebuie cernută înainte de a folosire.

– Aluatul cu drojdie care nu creşte trebuie întins din nou pe planşetă, presărat cu puţin praf de copt şi frământat din nou.

– Aluatul creşte frumos şi uniform dacă praful de copt se cerne odată cu făina.

Şi dacă v-aţi gândit să adăugaţi în meniul de Paşte şi câteva dulciuri trebuie să ştiţi că:

– Blaturile de tort se coc în forme unse numai pe fund. Ungerea pereţilor laterali le face să iasă strâmbe.

– Blaturile torturilor care urmează să fie glasate sau umplute cu cremă trebuie preparate cu o zi înainte de a le umple şi orna.

– Aluaturile fragede se pregătesc întotdeauna cu ingredientele reci, ţinute la frigider.

– Foietajele ies foarte bine cu unt fără apă, dar sunt la fel de bune dacă se prepară cu osânză de porc netopită, dată prin maşina de tocat, numai că trebuie „drese“ cu o ceşcuţă de ţuică şi un pahar de vin alb, ca să nu fie prea grase.

– Foietajul iese foarte bine dacă este frământat de mai multe ori şi ţinut la frigider câte 20-30 de minute, între rulări.

– Foietajul nu se mai frământă după ce a fost împăturit şi nu i se adaugă făina. Dacă, totuşi, ici-colo iese grăsime şi se lipeşte, se presară făină, dar numai în acele locuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS