Iradierea – cea mai bună armă împotriva microbilor de pe legume
Un studiu recent a demonstrat că spălarea legumelor nu este suficientă pentru a îndepărta toate bacteriile. Potrivit cercetătorilor americani, doar un proces industrial care foloseşte radiaţii s-a dovedit cel mai bun pentru distrugerea tuturor bacteriilor ce cauzează toxiinfecţie alimentară din lăptuci şi spanac. În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă au mai atras atenţia că nici dezinfectarea legumelor folosind substanţe chimice nu este o metodă eficientă, pentru că microbii, ca salmonela sau coli, pot „păcăli“ apa ori substanţele chimice, ascunzându-se în frunze sau organizându-se în comunităţi strâns legate, care se lipesc de suprafaţa fructelor sau a legumelor. Pentru acest studiu, echipa de cercetători, coordonată de dr. Brendan Niemira, a tăiat frunzele de lăptuci şi spanac şi le-a scufundat într-un lichid care conţinea microbi coli. În acelaşi timp, a fost folosit un proces de vidare pentru ca microbii să fie introduşi în frunze. Acestea au fost apoi supuse unei spălări de trei minute cu apă, unui tratament chimic de trei minute sau unei iradieri. În urma examinării rezultatelor, cercetătorii au descoperit că spălarea cu apă nu a reuşit să îndepărteze decât un număr redus de microbi. Tratamentul chimic, cu o soluţie de hipoclorit de sodiu, nu a redus semnificativ numărul microbilor din lăptuci şi a eliminat mai puţin de 90 la sută din cei prezenţi în frunzele de spanac. Cea mai bună metodă s-a dovedit a fi iradierea, în urma căreia au fost eliminate 99,9 la sută dintre bacterii. În ciuda acestor rezultate, iradierea este încă un proces controversat, existând voci care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu eventualele efecte secundare pe care le poate avea această metodă.