Vă invităm într-o călătorie în câteva dintre cele mai „delicioase“ regiuni ale Portugaliei, oferindu-vă spre degustare delicatese şi vinuri tradiţionale.
Până nu demult, pentru cei mai mulţi turişti, Portugalia nu reprezenta decât o staţie în drumul către o destinaţie finală de la Marea Mediterană sau din Nordul Africii. Însă, în ultimele două decenii, călătorii străini şi în special cei cu înclinaţii spre gastronomie au programat şi au petrecut sejururi mai lungi în această ţară, pentru a se bucura de minunăţiile geografice, dar şi gastronomice pe care Portugalia le are de oferit.
După recenta „explozie“ culinară din Spania, care a început odată cu magicianul bucătar Ferran Adria, toţi ochii specialiştilor şi ai iubitorilor gastronomiei s-au îndreptat spre Peninsula Iberică, iar portughezii au ştiut că nu va mai dura mult până când aceştia se vor opri şi asupra bucătăriei lor. Unul dintre beneficiile uriaşe pe care Portugalia le-a avut după ce a devenit membră a Uniunii Europene a fost faptul că, datorită autostrăzilor şi drumurilor construite, infrastructura a permis turiştilor să vadă frumuseţile naturii chiar şi din cele mai îndepărtate zone. Pe măsură ce cutreieră cele 11 regiuni principale din Portugalia, incluzând aici şi Insulele Madeira şi Azore, turiştii descoperă o ţară nu foarte mare, dar care cuprinde multe microclimate şi soluri, condiţii ce „conspiră“ pentru a da naştere celor mai fine specialităţi culinare regionale.
Tendinţe şi ingrediente
Unele dintre materiile prime folosite de bucătarii portughezi la gătit sunt importate din Lumea Nouă, cum ar fi porumbul, roşiile, cartofii sau ardeiul iute. Alt ingredient de bază în bucătăria portugheză este „ubiquitous bacalhau“, cod afumat şi sărat, pe care maeştrii bucătari se laudă că ştiu să-l prepare în 365 de feluri. În plus, peştele proaspăt de orice fel şi fructele de mare – de la peşte-spadă până la melci şi scoici – sunt nelipsite din bucătăria din Portugalia. Măslinele negre sunt servite ca aperitiv, dar îşi fac simţită savoarea şi în alte feluri de mâncare, iar orezul este şi el nelipsit de la masa oricărui portughez care se respectă, acest popor consumând mai mult orez decât oricare altă naţiune din Europa.
Carnea de porc joacă un rol extrem de important în alimentaţia portughezilor, fiind consumată în cantităţi mai mari decât cea de vită. Cea mai apreciată specie este porcul negru din Alentejo – porco preto, gustul dulceag al cărnii acestui animal fiind pus pe seama ghindelor cu care se hrăneşte. Pe locul doi în preferinţele portughezilor se situează şunca presunto, preparată în funcţie de regiuni, sărată şi afumată în sud şi împănată cu paprika, usturoi şi vin, în regiunile nordice ale Portugaliei. La egalitate se află sortimentele tradiţionale de cârnaţi: chourico (cârnaţi afumaţi făcuţi dintr-un amestec de carne de porc, pastă de ardei roşu, vin, usturoi şi condimente), salpicao (cârnaţi slabi, afumaţi, făcuţi din muşchi de porc marinat în vin alb, usturoi şi mirodenii), morcela (asemănătoare cu sângereţii făcuţi în Ardeal), farinheira (cârnaţi ai căror ingrediente sunt carnea de porc, vinul, usturoiul, sucul de portocale şi făina), dar şi alheira, o varietate de cârnaţi preparaţi iniţial numai din carne de vânat şi de pui, dar care acum conţin şi de porc.
Brânza, la loc de cinste
Din nici o gospodărie din Portugalia nu lipseşte brânza, acesta fiind alt ingredient ţinut la loc de cinste. Fie că este vorba de queijo fresco, o varietate de brânză cremoasă pe care o poate prepara orice bucătar, fie de varietăţi de talie mondială, precum Queijo de Serra, savuroasa Serpa, cremoasa brânză Beja, varietatea picantă Evora sau Sao Jorge, preparată în Azore şi rivalizând cu Cheddar, toate acestea nu fac altceva decât să ridice la rang înalt măiestria bucătarilor din Portugalia. Şi cum nimic nu se potriveşte mai bine cu brânza portugheză decât vinul din această ţară, odată ajunşi acolo, vă recomandăm să savuraţi vinurile albe sau roşii produse din strugurii viţei-de-vie „vinho verdes“ sau cel de Porto, produs în regiunea Douro.