Bucătarii dintr-un restaurant american îmbină gastronomia cu tehnologia, pentru a schimba felul în care oamenii percep mâncarea şi o consumă.
Folosirea imprimantelor cu jet şi laser în bucătărie poate părea un lucru ciudat, dar la restaurantul Moto din Chicago acest concept a fost deja pus în practică. Maiştrii bucătari de aici, ingineri de profesie, au reuşit să schimbe cu totul ideea unei cine la restaurant, folosind o tehnologie inventivă pentru a crea felurile de mâncare şi pentru a le oferi clienţilor o experienţă interactivă, multisenzorială. Departe de a servi tradiţionala friptură cu garnitură de legume, cei de la restaurantul Moto îşi propun să forţeze limitele gustului, ale texturii şi tehnicii cunoscute pentru prepararea mâncării şi să schimbe radical felul în care oamenii o percep. „Motorul“ din spatele acestui restaurant este „bucătarul executiv“ Homaro Cantu. Inginer autodidact şi inventator, acesta a brevetat deja o sumedenie de ustensile folosite la gătit, dar şi suprafeţe şi materiale comestibile. El foloseşte restaurantul Moto pe post de laborator şi încearcă să adapteze în fiecare zi gastronomia la inovaţiile tehnologiei.
Mâncare tipărită
Cea mai importantă realizare a lui Homaro Cantu este o imprimantă Canon i560 cu jet, modificată în aşa fel încât să „tipărească“ imagini aromate pe o hârtie specială, comestibilă. Cartuşele folosite se umplu cu „cerneluri“ alimentare, pe bază de suc natural de morcovi, de cartofi mov şi de roşii, iar tava pentru hârtie este alimentată de foi fabricate din soia şi amidon de cartofi. Hârtiile tipărite la imprimanta alimentară capătă gust, după ce sunt îmbibate cu o pudră de sos deshidratat ce conţine soia, dovlecel, zahăr, legume şi smântână, iar apoi sunt îngheţate, coapte sau prăjite.
La restaurantul Moto, cel mai căutat fel de mâncare este chiar meniul. Acesta poate stârni la propriu pofta de mâncare a clienţilor, punând la dispoziţia acestora posibilitatea de a gusta ceea ce le face cu ochiul. Tot ce au de făcut este să decupeze pozele din meniu şi află gustul mâncării. După ce degustarea s-a încheiat, meniul se poate rupe şi arunca într-un bol de supă, putând fi consumat ca orice alt fel de mâncare.
Homaro Cantu nu a vrut să divulge cum anume a modificat capetele de tipărire ale imprimantei şi nici nu a dezvăluit ingredientele pe care le foloseşte la „cernelurile“ colorate şi comestibile. Şi-a făcut planul să folosească această tehnologie de imprimare şi în afara restaurantului, aşa că… cine ştie, în curând am putea răsfoi o revistă şi „gusta“ reclama făcută vreunei firme de catering.
Metode creative de a găti
În afară de folosirea imprimantelor în bucătărie, Cantu lucrează acum la noi metode de a găti. A inventat deja un fel de mâncare pentru care foloseşte nitrogen lichid, pentru a crea iluzia că bucăţi de mango se transformă în brânză topită, iar multe dintre specialităţile servite în restaurantul Moto sunt preparate cu ajutorul unui laser care găteşte cu viteze record. Dar, în afară de pregătirea mâncării cu ajutorul metodelor neconvenţionale, Cantu încearcă să găsească modalităţi inedite pentru a transforma experienţa mâncatului în oraş în una cu totul specială. Cantu încearcă să implice clientul în întregul proces de preparare a mâncărurilor, iar interactivitatea este un element de bază în restaurant, pentru ca fiecare client să poată participa într-un fel sau altul la gătirea mâncării. Dacă, de exemplu, comandaţi un anumit sortiment de peşte, chelnerul va veni la dumneavoastră cu o cutie de polimer în care, alături de carnea de peşte, se pun apă fierbinte şi lămâie, iar aceasta este acoperită cu un capac transparent, întregul proces desfăşurându-se sub ochii dumneavoastră.