16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

„Ispăşire“

de Ian McEwan

Debutând ca o cronică de familie, „Ispăşire“ este, de fapt, o meditaţie despre locul scriitorului în lume şi despre modul în care el poate afecta vieţile altora prin felul în care înţelege să caute „adevărul“.

În momentul când, intrată în adolescenţă, protagonista cărţii, Briony Tallis, îşi dă seama că doreşte să abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur şi despre viaţa reală, simţul său exagerat al ordinii şi justiţiei o împinge spre un act social greşit, de pe urma căruia vor avea de suferit apropiaţii ei.

La bătrâneţe, scriitoarea de succes care a devenit Brionny va medita asupra consecinţelor faptei ei, cu a cărei ispăşire şi-a petrecut de fapt întreaga viaţă. Dar „Ispăşire“ este, totodată, şi un excelent roman istoric, McEwan reuşind să creeze pagini antologice despre dezastrul de la Dunkerque şi rezistenţa eroică a londonezilor în timpul Blitzkrieg-ului din 1940.

Cartea este considerată de critici ca fiind o panoramă ficţională superbă şi maiestuoasă. „O scriitură magică. Poveste de dragoste, poveste despre război şi, în acelaşi timp, poveste despre poveşti, al cărei impact îl resimţi deopotrivă în inimă, în stomac şi în creier. Nici un alt scriitor, din secolul al XIX-lea încoace, nu s-a mişcat cu atâta libertate şi siguranţă în mintea personajelor sale“, spune John Updike.

Cartea a stat la baza unei ecranizări de excepţie, în regia lui Joe Wright, cu Keira Knightley, James McAvoy şi Vanessa Redgrave în rolurile principale. Filmul „Atonement“ este marele favorit al premiilor cinematografice din 2008. Romanul lui Ian McEwan, tradus în România în colecţia „Biblioteca Polirom“, este câştigător al prestigioaselor W.H. Smith Literary Award (Marea Britanie), National Book Critics Circle Fiction Award (SUA), Deutscher Bucherpreis (Germania), Commonwealth Writers Prize.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS