19.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFamilia, mai presus de toate

Familia, mai presus de toate

Există momente în viaţă când şi cei mai mari dintre politicieni preferă să se retragă pentru a-şi dedica timpul şi atenţia familiei.

Familia, copiii reprezintă motivele pentru care oamenii renunţă la multe. Este suficient să menţionăm exemplul lui Edward al VIII-lea. Acesta a renunţat la tronul Marii Britanii în favoarea fratelui său, George, după doar 325 de zile în care s-a aflat în fruntea regatului, pentru a o lua de soţie pe Wally Simpson, o femeie nu tocmai atrăgătoare, mai puţin feminină, cu un farmec îndoielnic şi care mai fusese căsătorită de două ori. Premierul britanic din acea vreme a încercat să îl facă pe monarh să îşi schimbe părerea, dar în zadar. „Cum puteţi, Maiestate, să renunţaţi la coroană pentru o femeie?“, a întrebat Baldwin. Răspunsul regelui a fost clar: „Ai încercat vreodată să mergi la culcare cu o coroană?“. Edward şi aleasa sa îşi dorm somnul de vecie în Mausoleul de la Fragore, în apropiere de Windsor, iar pe piatra ei funerară scrie: „Wally, soţia sa“.

 

Iubire la nivel înalt

 

Cam acelaşi lucru l-a făcut o jumătate de secol mai târziu şi Alejandro Agag, un tip tăcut şi enigmatic, care la 31 de ani părea să fie în culmea succesului: era eurodeputat, secretarul general al Partidului Popular European şi logodnicul singurei fiice a premierului spaniol Jose Maria Aznar, Ana Botella. Toate acestea însă au părut să îl fi copleşit, pentru că în ajunul nunţii sale şi-a anunţat retragerea din politică: „Nu vreau ca la un moment dat cineva să lege cariera mea de familia soţiei mele“, s-a justificat Alejandro. În prezent, el s-a mutat la Londra, unde este un prosper om de afaceri. Alt membru de bază al PPE, Rodrigo de Rato, director general al Fondului Monetar Internaţional, a decis să renunţe la tot de dragul familiei. „Responsabilitatea faţă de educaţia celor trei fii ai mei mă obligă să iau această decizie“, a motivat Rato.

 

Familiştii din America

 

Dincolo de Ocean, familia este pe primul plan, indiferent dacă e vorba de credinţă sau de patrie. În vremea când era secretar de stat al SUA, Colin Powell a renunţat la candidatura la Casa Albă din motive familiale. „Candidatura la preşedinţie necesită schimbări pe care eu şi familia mea nu suntem pregătiţi să ni le asumăm“, a spus Powell, în ciuda faptului că toate sondajele îl dădeau drept favoritul americanilor. Tot în aceeaşi perioadă şi-a terminat cursa spre Casa Albă şi Joe Kennedy, fiul lui Bob, cel mai mare dintre verii Kennedy, deputat de Massachusetts. După ce vărul său, Michael, a murit sub ochii săi pe o pârtie din Aspen, Bob a luat o decizie defintivă: „În acea zi mi-am dat seama că familia mea este mai importantă decât orice“. El a preluat funcţia lui Michael la conducerea organizaţiei nonprofit Citizen Energy.

Doamne în politică

Alte doamne din lumea politicii se mai şi răzgândesc, un exemplu în acest caz fiind Sonia Gandhi, care, după moartea soţului său, Rajiv, a refuzat ani la rând să continue tradiţia politică a familiei sale. În prezent, ea este liderul Partidului Congresul Naţional Indian şi unul dintre cei mai respectaţi oameni politici din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS