22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCosta Rica, paradisul Americii Centrale

Costa Rica, paradisul Americii Centrale

Capitala San Jose şi oraşele învecinate atrag milioane de turişti, zona de coastă a ţării şi vulcanii fiind principalele atracţii.

Chiar dacă este un stat mic, Costa Rica este locul perfect pentru a transforma un banal concediu într-o experienţă exotică şi de neuitat: plaje cu nisipuri fine şi ape potrivite pentru înot, surf sau scufundări, vulcani activi, păduri tropicale, adevărate labirinturi naturale.
Capitala San Jose este situată chiar în centrul ţării, fiind un oraş fascinant. Aşezat în regiunea Văii Centrale, serile pot fi destul de răcoroase – din cauza altitudinii, dar în cursul zilei ambianţa tropicală vă va face să uitaţi de acest mic inconvenient. Oraşul este foarte aglomerat, iar traficul poate fi adesea o problemă. Chiar dacă sunt multe de văzut în San Jose, majoritatea turiştilor preferă să petreacă puţin timp aici, în favoarea pădurilor şi a plajelor.
Oraşul nu este doar capitală, ci şi centrul politic, economic şi geografic al ţării, dar şi locul de pornire în descoperirea acestui spaţiu exotic.
Unul dintre cele mai interesante obiective este Muzeul Copiilor, găzduit în clădirea renovată a unei foste închisori, un muzeu uriaş dedicat în principal celor mici. În curtea acestuia copiii pot vedea un tren, un avion şi un elicopter, toate autentice, în care se pot juca pentru a întelege cum funcţionează. Aici se găseşte şi un studio de înregistrări, pentru ca micii vizitatori să înţeleagă exact cum se înregistrează muzica artiştilor preferaţi. La fiecare pas, vizitatorii sunt însoţiţi de ghizi care le oferă explicaţiile necesare.
Grădina Zoologică „Simon Bolivar“ este în permanenţă plină de vizitatori, turişti şi localnici, iar aici veţi putea găsi animale pe care ulterior, cu puţin noroc, le veţi întâlni în mediul lor natural. San Jose este o destinaţie potrivită şi pentru cumpărături, iar nicăieri atmosfera oraşului nu este mai vie decât în pieţe sau în parcurile publice.
Parcul Naţional „Manuel Antonio“ este una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din Costa Rica, iar pentru o ţară tropicală, în care natura este punctul de rezistenţă, înseamnă destul de mult.
Pădurea tropicală se îmbină cu plajele cu nisip alb, iar în acest spaţiu veţi găsi maimuţe, peste 350 de specii de păsări şi multe animale, un adevărat colţ de paradis pentru iubitorii animalelor.
Puerto Quepos este situat la mică distanţă de Parcul Naţional „Manuel Antonio“, fiind o destinaţie ideală datorită plajelor şi pădurii. Veţi găsi în mica localitate restaurante, baruri, hoteluri, magazine, galerii de artă şi magazine de artizanat, care trasformă oraşul într-o minunată staţiune turistică.

Numeroase localităţi atrag milioane de turişti

Monteverde este o localitate faimoasă în special pentru rezervaţiile sale naturale: Monteverde Preserve şi Santa Elena Cloud Forest Reserve, care oferă kilometri întregi de păduri, având şansa de a descoperi fauna şi flora din Costa Rica în timpul plimbărilor. Aceste atracţii naturale deosebite se alătură eforturilor făcute de investitorii locali, care încearcă să ofere turiştilor tot ce-şi doresc pentru a-i atrage.
Situat în nordul coastei Pacificului,Tamarindo este locul perfect pentru cei care vor să facă o plimbare printr-o pădure de mangrove. Aici este şi Rezervaţia Tamarindo, aproape 400 de hectare de păduri de mangrove şi tropicale, cu o faună bogată şi diversă, între care zeci de specii de păsări şi trei de maimuţe, specifice regiunii. Este o destinaţie „sălbatică“, loc ce nu trebuie să lipsească de pe listă.
Puerto Limon este cel mai important port al ţării, fiind construit pe locul unui vechi sat indian, Cariari. Se pare că în acest loc ar fi debarcat Columb în 1502, când a ajuns pe continent. Mulţi turişti evită Limon în favoarea plajelor din alte părţi ale ţării, dar oraşul merită toată atenţia. Majoritatea locuitorilor oraşului sunt de culoare. Vizitatorii vor găsi aici alei străjuite de palmieri şi flori tropicale, cum sunt cele din Parcul Vargas, dar şi o viaţă de noapte trepidantă, unde distracţia este la cote maxime.

Vulcanii şi zona de coastă sunt farmecul ţării

Unii dintre cei mai cunoscuţi munţi din Costa Rico sunt vulcani, încă activi, iar turiştii îi pot vizita. În provincia Cartago, la mică distanţă de capitala San Jose, este vulcanul Irazu, care a erupt ultima oară la începutul anilor ’60. Vulcanul Poas, situat în provincia Alajuela, are unul dintre cele mai mari cratere active din lume. Iar vulcanul Arenal, în nord-vestul ţării, atrage anual mii de vizitatori, care vin pentru spectacolul unic al rocilor incandescente care se prăbuşesc pe laturile muntelui.
Cea mai mare parte a graniţelor ţării, peste 65 la sută, o reprezintă zona de coastă, iar în Costa Rica sunt cele mai frumoase plaje din lume. Chiar dacă regiunea de coastă nu este prea populată, aici sunt situate numeroase staţiuni, pentru că turismul reprezintă pentru Costa Rica principala sursă de venit. Ţara este în definitiv o insulă tropicală mai mare, iar pentru a ajunge pe plajă, din orice punct, nu trebuie străbătuţi mai mult de 100 km.

Columb a fost primul european care a păşit în Costa Rica

Spre deosebire de o mare parte a ţărilor vecine, populaţia din Costa Rica este în majoritate de origine europeană şi nu metişă, principala ţară de origine fiind Spania. Doar o parte infimă a populaţiei indigene mai există astăzi, reprezentând mai puţin de unu la sută din total. O minoritate importantă, vorbitoare de engleză, este reprezentată de urmaşii imigranţilor jamaicani, care au ajuns aici în secolul al XIX-lea.
În 1502, în timpul celei de-a patra călătorii, Cristofor Columb era primul european care păşea pe teritoriul viitoarei Costa Rica. În 1522, a început colonizarea regiunii, iar pentru următoarele trei secole Spania a administrat Costa Rica, ţara fiind condusă de un guvernator militar. Spaniolii au dat numele ţării, „Coasta bogată“ – Costa Rica. Dar cum exploratorii nu au găsit aurul şi resursele sperate în Costa Rica, în scurt timp ocupaţia de bază a devenit agricultura.
Specificul de astăzi al ţării se datorează mai multor factori: lipsa unei forţe de muncă indigene, omogenitatea etnică şi lingvistică a populaţiei, izolarea ţării de centrele coloniale spaniole din Mexic şi Anzi. Toate acestea au dus la formarea unei ţări deosebite, a cărei economie se baza în principal pe agricultură. În secolul al XIX-lea s-a acordat o atenţie deosebită agriculturii, fermierii locali începând să cultive în special cafea şi banane, foarte căutate, iar comerţul a început să se dezvolte. În 1821, Costa Rica se alătura mai multor provincii ale Americii Centrale, semnând o declaraţie comună de independenţă faţă de Spania. În pofida existenţei unei Federaţii a noilor provincii independente, conflictele teritoriale au izbucnit în scurt timp, iar provincia Gaunacaste, aflată în nordul ţării, a fost anexată de Nicaragua. În 1838, la mult timp după ce Federaţia Americii Centrale încetase să mai funcţioneze efectiv, Costa Rica anunţă că se retrage oficial şi se proclamă stat suveran.
– Puntarenas este o staţiune situată pe coasta Pacificului, cunoscută pentru plajele fine, foarte aglomerate, dar şi pentru scufundări subacvatice.
– San Isidro de Perez Zeledon este punctul de plecare pentru amatorii de excursii în partea de sud a ţării şi este cunoscut mai ales datorită Parcului Naţional Chirripo.
– În februarie, la San Jose, se desfăşoară Festival del Mar, manifestare cunoscută în întreaga lume şi care atrage ca un magnet nenumăraţi turişti şi localnici.

Material realizat cu ajutorul Artline.ro
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS