28.6 C
Craiova
miercuri, 2 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinSecretele din bucătărie

Secretele din bucătărie

Dacă până acum nu aţi gătit nici un preparat cu vin, este timpul să încercaţi. Nu veţi avea nevoie de o cantitate mare, iar rezultatul va fi de-a dreptul delicios!

Dacă vreţi să renunţaţi la cantităţile mari de grăsimi pe care le folosiţi la prăjit, la fiert sau chiar la prepararea aluatului de prăjituri, puteţi folosi cu încredere vinul. Este un pont pe care vi-l vând bucătarii adevăraţi. Avantajele acestei licori sunt extraordinare, căci vinul oferă cărnii o aromă aparte, mai ales peştelui. Îl puteţi adăuga în tigaie când peştele s-a încins. Dacă vreţi să nu folosiţi ulei deloc, aveţi şansa de a stropi peştele cu vin (2 – 3 linguri) şi de a-l acoperi în folie de aluminiu. Băgaţi-l la cuptor şi pregătiţi-vă de rezultat. Veţi fi cuceriţi de noul gust. De asemenea, vinul este un ingredient minune în sosurile marinate. Fiind acid, vinul ajută alimentele gătite cu el să îşi păstreze aroma şi să se frăgezească foarte bine. Vinul poate fi folosit şi la aluatul pentru anumite tipuri de prăjituri, căci este un înlocuitor grozav pentru grăsimi, reducând numărul de calorii, dar adăugând o aromă specială.

 

Vinul, licoare – minune

Puteţi, de asemenea valorifica aromele speciale din vinul alb cu pepene, mere, ananas, pere, citrice, vanilie, caramel, măsline şi ciuperci, pe cel roşu cu afine, piersici, prune, vişine, ciocolată, cafea. Toate acestea lăsate în vin pot împrumuta ceva din aroma acestuia. Fiţi atenţi şi la alegerea tipului de vin, dulce sau sec. Un vin foarte sec are un conţinut de zaharuri foarte redus şi un grad de alcool mai ridicat. Vinul dulce este opusul lui, aşa că gândiţi-vă bine la ce îl folosiţi – desert, gătit sau pur şi simplu consum. Nu uitaţi nici de aciditate, gustul înţepător al vinului având un rol foarte important în gătirea anumitor alimente, pentru că le potenţează gustul natural. Unele vinuri au un gust uşor amărui, mai ales cele roşii, şi se recomandă să le folosiţi când gătiţi alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea roşie.

Dacă nu ştiţi ce fel de vin să folosiţi la mâncare trebuie să ştiţi că, în general, se consideră că un vin cu aromă scăzută se potriveşte cu mâncăruri delicate, dar nu e o regulă permanentă. Nu vă temeţi să experimentaţi, păstrând în minte câteva regului. Carnea uşoară, cum este cea de peşte sau pui, se prepară mai bine cu vinuri albe. Carnea roşie şi care cade mai greu la stomac va fi domolită de vinul roşu, aşa că folosiţi-l când gătiţi porc, miel, raţă, gâscă şi chiar vită. Aveţi însă grijă şi la preparat, căci este foarte important să luaţi în calcul nu doar tipul de carne, ci şi reţeta.

De exemplu, pentru un meniu foarte aromat trebuie să fierbeţi carnea cu totul în vin. Dacă vreţi ceva uşor, este suficient să adăugaţi puţin vin alb pentru a aroma înainte de a termina de gătit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS