7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum se obţine permisul auto internaţional

Cum se obţine permisul auto internaţional

Atunci când călătoreşti cu maşina în străinătate, permisul auto internaţional, eliberat de ACR, îţi poate fi util. Cum se obţine, cât te costă, precum şi ce facilităţi, pe lângă taxarea preferenţială pentru acest act, mai oferă ACR membrilor săi afli din cele ce urmează.

Tot mai mulţi români aleg să îşi petreacă vacanţa în străinătate ori călătoresc în interes de serviciu. E bine de ştiut că circulaţia în străinătate în deplină legitimitate, astfel încât nici un purtător de şapcă şi insignă să nu îţi creeze dificultăţi, se face pe baza Permisului Internaţional de Conducere. Poliţia din ţările comunitare îl poate solicita şi, dacă nu-l ai, te poate obliga să îl obţii contra cost de la autoritatea competentă din statul în care călătoreşti. Iar costul este pe măsura salariilor occidentale, nu după cel mediu din România. Mai mult decât atât, firmele de închirieri maşini din Europa, dar şi din întreaga lume solicită la închirierea unui autoturism acest permis internaţional de conducere. Cu alte cuvinte, dacă ieşi cu maşina din ţară, actul este cât se poate de folositor şi va continua să fie „pe val“ pentru următorii 26 de ani. În Uniunea Europeană există în prezent 110 modele de permise naţionale de conducere, toate valabile numai în ţările respective. Momentan, se lucrează la conceperea unui permis unic, dar statele membre UE vor emite un astfel de document-card abia în 2013. Procesul de preschimbare a tuturor celorlalte permise de conducere se va încheia abia în 2033.

Cum se obţine

Permisul Internaţional de Conducere este un act eliberat de ACR şi este recunoscut în toate ţările semnatare ale Convenţiei Naţiunilor Unite asupra Circulaţiei Rutiere din 1968 de la Viena. Documentul are valabilitate un an din ziua emiterii, însă numai dacă este însoţit de permisul naţional de conducere. Mai este şi tradus în opt limbi de circulaţie internaţională pentru o mai mare utilitate. Ca să îl obţii, trebuie să te deplasezi până la sediul ACR, unde prezinţi o copie după paşaport (necesară deoarece poţi călători într-o ţară non-UE), copie după actul de identitate, permisul naţional de conducere copie şi original şi două poze tip paşaport. O dată cu Permisul Internaţional primeşti şi un card, care îţi asigură sprijinul clubului-partener al ACR din statul respectiv. Pentru Permisul Internaţional trebuie să scoţi din buzunar aproximativ cinci milioane de lei vechi dacă nu eşti membru al clubului. Taxa pentru membri este de aproximativ două milioane de lei vechi, existând şi posibilitatea unei reduceri, conform directoarei ACR Dolj, Eugenia Niţă. Anul acesta, în Dolj, au fost eliberate aproximativ 4.000 de permise auto internaţionale.

Membrii ACR sunt trataţi preferenţial

Membrii ACR beneficiază şi de alte facilităţi, atât în România, cât şi în străinătate. Dacă eşti membru, poţi beneficia anual de trei depanări gratuite, o tractare gratuită, costuri de manoperă reduse la service-urile clubului, sprijin sau consultanţă pentru eventualele litigii cu Poliţia Rutieră. La deplasările în străinătate cu autoturismul, membrii ACR pot solicita din partea clubului o „scrisoare de credit, chiar mai valoroasă decât Permisul Internaţional“, conform Eugeniei Niţă. Scrisoarea de credit este de forma unui carneţel ce conţine 12 taloane, fiecare în valoare de 50 de euro, existând şi posibilitate de a solicita şi alt tip de scrisoare de credit, de o valoare mai mare, respectiv 1.100 de euro. Taloanele de credit pot fi folosite numai pentru automobil sau conducător auto, indiferent de necesităţile impuse de situaţie, începând cu lucrări de service până la consultanţă juridică din partea unui avocat al clubului partener din străinătate. La întoarcerea în ţară, banii se rambursează clubului român fără dobândă şi doar atât cât ai cheltuit. Contravaloarea formalităţilor necesare scrisorii de credit este 24 de euro. Pentru a deveni membru ACR astfel încât să beneficiezi de aceste facilităţi, trebuie doar să semnezi un formular de adeziune şi să achiţi o taxă anuală între 60 şi 195 de lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU