23.7 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinStresul se combate mâncând

Stresul se combate mâncând

Noile „vedete“ ale gastronomiei sunt acum alimentele care fac bine sănătăţii. Mare atenţie însă. Nu este vorba de mâncăruri hipocalorice, ci de unele bazate pe ingrediente care ne ajută să combatem stresul sau să învingem insomnia, să fim fericiţi şi să avem o gândire pozitivă.

Deocamdată, cei mai preocupaţi de a scăpa de stres prin intermediul alimentaţiei sunt britanicii, care preferă aceste alimente în detrimentul gustărilor tradiţionale, cum ar fi cerealele servite la micul dejun.

Un prim exemplu este laptele care combate insomnia şi aşa numitul jet lag, în traducere decalaj orar. Acest aliment este produs de o companie britanică, al cărei purtător de cuvânt, Claire Pool, a explicat că secretul acestui produs îl constituie adăugarea hormonului melatonină. Produse similare sunt şi îngheţata sau biscuiţii antistres. Aceste alimente, pe lângă faptul că sunt prezentate ca având efecte benefice asupra sănătăţii, nu sunt cu nimic mai prejos decât alimentele biologice. De exemplu, melatonina antiinsomnie din lapte, care este un aliment cunoscut pentru efectul său relaxant, nu e un compus sintetic, ci este rodul unei idei geniale a producătorilor şi vine direct de la vaci. Melatonina este un hormon natural, a cărui concentraţie în organism creşte şi scade în mod ciclic la fiecare 12 ore. Este produsă în cantităţi mari în timpul nopţii şi este un ajutor de nădejde pentru cei care vin de dincolo de Ocean şi care au probleme din cauza diferenţei de fus orar. De altfel, producătorii au decis ca vacile, ales riguros în funcţie de vârstă şi rasă, să fie mulse la anumite ore, când se pare că este mai ridicată concentraţia de hormon din corp. În acest fel, laptele rezultat este mult mai bogat în melatonină.

 

Plantele – ingredientele unei vieţi sănătoase

 

Şi cum puteau oare să lipsească plantele din alimentaţia pentru o sănătate de fier. Iată, de exemplu, tot în Statele Unite este produs un nou tip de îngheţată, cu esenţă de orhidee. Deşi nu promite miracole şi nici nu se ştie dacă nu intervine asupra siluetei, cei care o consumă, spun producătorii, ar trebui să devină mai optimişti şi mai calmi.

Pe lângă esenţa florală, producătorii au recunoscut că efectul este garantat şi datorită unei mici „magii“. Din câte se pare, angajaţii implicaţi în procesul de producţie şi în cel de realizare a ambalajului sunt aleşi în funcţie de optimism, producătorii sperând probabil că alături de esenţă ei vor „strecura“ în îngheţată puţin şi din optimismul lor. Şi asta nu este tot. Există deja mulţi producători care se gândesc să adauge ingrediente anti-stres şi la prăjituri sau ciocolată, ca şi cum nu ar fi de ajuns acţiunea lor naturală în cazul acestor probleme.

Până acum, un lucru este cert. Multe dintre aceste produse chiar sunt benefice, însă mai degrabă pentru companiile producătoare, nevoite să ia măsuri împotriva scăderii vânzărilor de gustări tradiţionale şi a aşa numitei „junk food“, denumirea generală dată tuturor alimentelor care nu oferă organismului substanţe nutritive şi care au un conţinut deosebit de ridicat de sare, zahăr, grăsimi şi calorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS