14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinJusticia, frumuseţea din umbră

Justicia, frumuseţea din umbră

usticia este o plantă nu foarte pretenţioasă, care poate îmbrăca într-un mod plăcut colţurile umbroase ale teraselor, grădinilor sau ale caselor.

Justicia este o plantă tropicală perenă, care iubeşte umbra şi care reprezintă alegerea perfectă pentru a colora zonele mai întunecate din grădină sau casă. Foliajul e compus din frunze mari, de culoare verde închis şi, în funcţie de varietate, au formă alungită şi ascuţită la vârf. Varietăţile mai mici cresc în grupuri de aproximativ 60 cm, în timp ce altele au aspect de tufă şi pot atinge chiar şi 120 cm înălţime şi 90 cm diametru. Vara, planta se „acoperă“ cu flori mari, ale căror petale par a fi ţepi. Culorile variază de la alb, roz, roşu, portocaliu, purpuriu şi galben. Petalele au formă tubulară şi sunt curbate.

Îngrijire şi cultivare

Justicia se găseşte într-o varietate foarte mare de culori şi este uşor de îngrijit. Dacă aveţi un loc umbros în grădină, Justicia este floarea perfectă. Desigur, fiind tropicală, Justicia nu poate fi plantată direct în grădină (puteţi încerca, dar numai pe perioada de vară), iarna trebuind mutată în casă pentru a o feri de îngheţ şi frig. Justicia se dezvoltă foarte bine în pământ bogat, uşor drenabil, dar este o plantă care tolerează în general toate tipurile de sol. Se fertilizează de trei ori pe an, primăvara, vara şi la începutul toamnei. Ramurile foarte lungi sau cele care au aspect dezordonat se taie după ce Justicia a înflorit, pentru a menţine o formă plăcută. Ghivecele cu Justicia pot înfrumuseţa şi interioarele şi intrările în casă, terasele sau balcoanele.

Varietăţile scunde pot fi folosite pe post de covor verde în zonele umbrite, în vreme ce acelea care ating dimensiuni mai mari sunt ideale pentru fundal şi pot fi aşezate între tufe. Justicia se înmulţeşte foarte uşor prin butaşi, care prind rădăcini foarte repede. Aceştia trebuie să aibă 20-30 cm lungime, li se înlătură toate frunzele, în afară de două-trei de la vârf, se plantează adânc într-un amestec de pământ şi se menţin într-un mediu cu grad ridicat de umezeală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS