Bucătăria este locul în care gospodina îşi petrece foarte mult timp şi unde membrii familiei se reunesc în jurul mesei pentru un prânz sau o cină delicioasă.
Înainte de a începe amenajarea bucătăriei, ar fi indicat să stabilim câteva lucruri foarte importante. De exemplu, ar trebui să ştim cât de des vom găti, de ce cantitate de alimente vom avea nevoie şi unde o vom depozita, unde vom aşeza vasele şi ce anume trebuie să avem la îndemână lângă chiuvetă. De asemenea, nu trebuie să uităm că bucătăria este în primul rând locul în care vom pregăti hrana şi apoi locul de servire a mesei. De aceea, încăperea are nevoie atât de mobilă pentru activităţile conexe gătitului, cât şi de o masă confortabilă.
Tipuri de bucătării
Bucătăriile mici, cu suprafeţe de 4-6 mp, sunt utilizate cu precădere pentru gătit, deoarece spaţiul permite doar amplasarea pieselor de mobilier necesare acestui lucru. Bucătăriile mai mari (de peste 8-10 mp) includ şi un spaţiu pentru luat masa. O amenajare din ce în ce mai des întâlnită atunci când vine vorba de bucătărie este cea „americană“ sau „bucătăria deschisă“. Aceasta reprezintă de fapt o prelungire a camerei de zi, delimitarea dintre cele două funcţiuni făcându-se fie printr-un parapet de tip bar, fie prin elemente de mobilier (precum ansamblul compus din masă şi scaune).
Elementele principale ale unei bucătării trebuie aranjate respectând principiul ergonomiei mişcărilor. La stânga vor fi amplasate frigiderul, un corp de depozitare a vaselor, chiuveta, blatul de lucru şi aragazul. Dacă nu se ţine cont de această ordine, vor fi efectuate mai multe drumuri care, bineînţeles, vor duce la murdărirea rapidă a spaţiului de lucru.
Cum aranjăm mobila
Bucătăria trebuie amenajată în funcţie de forma şi de dimensiunile camerei. Astfel, piesele de mobilier pot fi aşezate pe doi sau pe trei pereţi, în formă de „L“ sau de „U“. În cazul în care se doreşte obţinerea unei amenajări deosebite, cea mai indicată este o bucătărie deschisă, cu insulă (sau peninsulă) sau cu locul de luat masa plasat între cele două încăperi. În general, trebuie să se evite montarea pe pereţi a prea multor corpuri suspendate.
Este bine de ştiut că bucătăria cuprinde trei zone: a focului, zona udă şi de depozitare. Fiind contrastante, ele nu trebuie aşezate una lângă cealaltă sau una în faţa celeilalte. De aceea, vor fi separate prin spaţii de depozitare sau prin blatul de lucru.
În cazul blatului de lucru (lăţimea standard- 60 cm, înălţimea- 85-90 cm), lăţimea trebuie să fie cu 2-3 cm mai mare în partea frontală decât a corpurilor de dedesubt şi cu 5-6 cm mai mare în partea din spate, pentru a permite trecerea ţevilor şi a instalaţiilor. Dulapurile inferioare pot fi ridicate pe picioare cu înălţimea de 8-10 cm. Dulapurile superioare vor avea lăţimea de 30-35 cm. Între cele două fronturi de dulapuri ar trebui să existe o distanţă de 45-50 cm. Este recomandat ca dulapurile suspendate să atingă la marginea superioară înălţimea de maximum 180 cm, pentru a fi accesibile unui om cu dimensiuni medii.