21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIstoria Farului din Alexandria

Istoria Farului din Alexandria

Farul din Alexandria, a şaptea minune a lumii, a fost pentru mult timp cea mai mare clădire făcută de om. Era un turn înalt, în vârful căruia ardea o flacără. Aceasta semnaliza marinarilor intrarea în Portul Alexandria, şi acest lucru a fost necesar pentru că navele care acostau să nu fie avariate de ţărmul periculos al oraşului.
După moartea lui Alexandru ce Mare, comandantul lui, Ptolemeu Soter, a preluat conducerea în Egipt, în oraşul fondat de Alexandru, oraş numit Alexandria. El a început construcţia farului în anul 290 I.C., iar aceasta a fost finalizată de fiul lui, Ptolemeu Philadelphus. Construcţia a fost dedicată lui Ptolemeu Soter şi soţiei lui, Berenice, şi se presupune că a fost finanţată de un diplomat bogat, numit Sostratus din Cnidus. Construcţia a fost atât de faimoasă, încât denumirea de „far“ a fost preluată în limbile franceză, italiană, spaniolă şi română. Farul din Alexandria a ajutat la navigaţie timp de mai bine de 1000 de ani, până când a fost distrus în urma a două cutremure, din 1303 şi 1323. A fost atât de faimos, încât a apărut chiar şi pe monedele romane. În 1480, pe locul lui a fost construit un fort islamic, numit Fortul din Kait Bey, folosit în scopuri militare. Recent, oameni de ştiinţă au găsit părţi din far scufundate, pe care le-au adus la suprafaţă ca să le studieze.
Farul avea o înălţime de 117 metri şi era construit din trei părţi pe o bază largă. Prima parte era un cub înalt de 56 metri, a doua secţiune era o prismă octogonală înclinată în interior, înaltă de 27 m, iar ultima parte era un cilindru de şapte metri înălţime. În interiorul cilindrului erau o flăcară care ardea noaptea şi o oglindă. Combustibilul folosit pentru flacără se presupune că era bălegar uscat de la animale. Ziua, nişte oglinzi uriaşe reflectau spre mare razele soarelui, făcând vizibil, astfel, drumul spre port. Se spune că luminile oglinzilor se puteau vedea de la 50 km depărtare. Deasupra farului era statuia unui zeu, dar nu se ştie cu siguranţă dacă era a lui Poseidon, zeul mării şi al oceanelor, sau a marelui Zeus, stăpânul Olimpului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS