16.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPatrupedele se imbraca de la Prada

Patrupedele se imbraca de la Prada

Americanii au investit anul trecut 750 de milioane de dolari in hainele de firma pentru patrupede.


La New York, se pare ca nu doar „Diavolul“ se imbraca de la Prada, ci si patrupedele. Cel putin asa reiese dintr-un sondaj realizat de Christian Science Monitor, conform caruia piata de desfacere pentru articolele vestimentare dedicate animalelor de companie este in plina expansiune si ca o gramada de bogatasi din New York adora sa-si imbrace animalele in haine de firma si in pas cu ultimele tendinte in materie de moda. Anul trecut, potrivit statisticilor prezentate de Asociatia producatorilor americani de produse pentru câini (APPMA), cetatenii de dincolo de Ocean ar fi cheltuit pentru „prietenii lor necuvântatori“ 39 de miliarde de dolari. Din aceasta suma, 750 de milioane au fost investite pentru hainele de firma.


New York – orasul modei canine


Rezultatele acestei noi tendinte sunt perceptibile mai ales in magazinele pentru animale, de unde amatorii de articole pentru patrupede pot cumpara cam tot ce si-ar putea dori, de la geci de firma la tutu, de la sepcute minuscule si pâna la masti de Craciun sau de carnaval, dedicate in exclusivitate câinilor. Bob Vetere, presedintele APPMA, spune glumind: „Parca ar fi femeia mea. Având in vedere ca acest câine e al meu, nu ma voi mai multumi ca el sa se joace doar cu o minge veche de tenis“. Dupa cum era de asteptat, New York este adevarata capitala a modei pentru patrupede, chiar daca nici Los Angeles nu se lasa mai prejos, iar in Japonia, iubitorii de animale sunt si ei multi si dispusi sa cheltuiasca oricât pentru prietenii lor dragi. Afacerea merge atât de bine, incât in cele mai sic cartiere din New York au loc prezentari de moda pentru câini, foarte diverse si specifice. Astfel, daca aveti ocazia sa ajungeti in Upper East Side, un cartier ceva mai conservator, unde bogatia vechii burghezii newyorkeze este evidenta in fiecare coltisor, veti observa ca sunt la moda tweed-ul, blana si hainele incrustate cu diamante. Daca ajungeti insa in Village, look-ul patrupedelor e ceva mai „urban“, iar animalele au tinutele impodobite cu metale si cristale.


Fiecare sezon, cu colectiile lui


„La New York, oamenii au multi bani si, având in vedere ca acum e la moda sa ne imbracam animalele cu haine de firma, multi decid sa se adapteze la aceste tendinte“, a explicat Wendy Diamond, redactor-sef al Animal Fair Magazine, o revista dedicata in exclusivitate animalelor. La rândul sau, Laura McCann, directoare in Greenwich Village a „Canine Styles“, a confirmat ca, pentru fiecare sezon, designerii vin cu noi colectii: „In aceasta primavara, vom propune mai ales haine sport, cum ar fi tricouri si fustite de tenis“. Exista insa si persoane care critica aceasta moda si cred ca in curând va disparea. Clint Sanders, sociolog la Universitatea din Connecticut si autor al cartii „Sa intelegem câinii“, crede ca animalele nu iubesc hainele, asa cum o fac oamenii: „Ceea ce se intâmpla este un bun exemplu pentru a intelege ce cred oamenii despre animalele lor. Faptul ca ei le trateaza ca pe niste oameni este de bun augur pentru producatorii de haine pentru animale, care astfel isi cresc simtitor cifra de afaceri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS