15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUscatorul de par - aspirator la origine

Uscatorul de par – aspirator la origine

Când Thomas Edison si alti oameni de stiinta au adus inovatia electricitatii, multi altii s-au grabit sa inventeze noi modalitati de a face ce faceau si pâna atunci. Multifunctionalitatea multora dintre inventii a fost descoperita din intâmplare. Din greseala s-a descoperit si alta intrebuintare a aspiratorului.


Pentru gospodine, aceasta inventie a reprezentat un dispozitiv care le-a scutit de multa munca, deoarece astfel scapau de chinul de a matura sau de a sterge praful cu pamatuful. Insa in anul 1890, Alexandre Godefoy a descoperit o noua intrebuintare pentru aspirator: uscarea parului.


Aspiratoarele functionau in general dupa principiul de „vidare“, creând o miscare puternica de aspirare care tragea aerul si particule de orice alt fel. Aspiratorul avea si un dispozitiv de evacuare a aerului si, datorita incalzirii motorului electric din interiorul aparatului, aerul care iesea era cald. Godefoy nu a facut altceva decât sa modifice pozitia furtunului de la un aspirator normal (curat), de la gura de admisie a aerului la gura de evacuare. Astfel s-a „nascut“ primul uscator de par.


Insa atunci, acest dispozitiv era foarte mare, nu era deloc practic si nu a prea avut succes. De-abia in anul 1920 uscatorul de par a devenit un produs de infrumusetare popular. Pâna in acest an, inventatorii isi dadusera deja seama de faptul ca pentru a fabrica un uscator de par nu era nevoie decât de un fel de evantai cu motor si de o bobina de incalzire. Dimensiunile aparatului fusesera deja reduse, dar uscatorul era inca prea mare pentru a fi practic.


Au existat la un moment dat chiar si uscatoare ce functionau cu gaz, dar nu au mai fost folosite dupa ce s-a descoperit ca actiunea lor dauna sanatatii parului. In jurul anului 1930 s-au inventat uscatoarele tip casca, dispozitive care au intrat in dotarea saloanelor de frumusete si care mai sunt si acum folosite, evident cu modernizarile de rigoare. De-abia in anul 1950 progresul stiintei a facut posibila crearea unuia dintre produsele esentiale pentru ingrijirea parului – uscatorul de par asa cum il stim azi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS