18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSteaua Craciunului, frumoasa in orice anotimp

Steaua Craciunului, frumoasa in orice anotimp

Desi Craciunul a trecut, in casele românilor spiritul acestei sarbatori a ramas prin prezenta unei plante cunoscute si sub denumirea de Steaua Craciunului, Poinsettia – Euphorbia pulcherrima. Aceasta floare poarta numele primului ambasador al SUA in Mexic, Joel Poinsett, cel care a remarcat si trimis aceasta planta in SUA, in anul 1825.


Planta care ne incânta privirile in fiecare sezon de iarna, prevestind venirea Craciunului, „Steaua Craciunului“, este cea mai spectaculoasa specie din genul Euphorbia. Poinsettia a fost cultivata de azteci in regiunile mexicane montane umede. Ei obisnuiau sa foloseasca aceasta planta pentru combaterea febrei. Mai târziu, in secolul XVII, franciscanii foloseau florile in diverse ceremonii religioase. Cultivarea si popularizarea sa au inceput in anii ’60, iar in scurt timp planta a devenit de nelipsit in decorurile de Craciun. Ceea ce este considerat a fi floarea Poinsettiei este de fapt un buchet format din frunze terminale, numite bractei. Ele pot avea culoare rosie, roz, galben, alb, crem sau un amestec din doua culori, si sunt asezate sub forma de stea. Frunzele sunt verzi, fragede, si sunt dispuse pe tulpini care contin latex. Florile adevarate sunt foarte mici, sub forma de cupa, de culoare rosie sau galbena, si se formeaza iarna in vârfurile tulpinilor.


Ingrijire


Poinsettia infloreste in zilele scurte de iarna, dar cultivatorii pasionati le pot determina sa infloreasca in orice perioada a anului, prin manipularea iluminatului (se acopera planta cu o punga neagra sau cu o galeata, pentru a obtura lumina, timp de 14 ore/zi, iar restul de zece ore/zi se expune la lumina moderata).


Dupa perioada de inflorire, planta necesita doua luni de repaus, perioada in care toate frunzele isi schimba culoarea in verdele initial si uneori cad. Poinsettia necesita un loc luminos, dar fara soare direct si cu temperaturi de 18-20 de grade Celsius. Vara se recomanda umbrirea pentru a se evita pierderile de apa prin transpiratie.


Udarea trebuie facuta cu grija, pentru ca insuficienta apei duce la ofilire, iar excesul apei duce la caderea frunzelor. Trebuie evitata udarea cu apa dura sau cu apa prea rece. Când temperaturile sunt ridicate, planta trebuie pulverizata din belsug cu apa in ploaie fina, in conditii care sa asigure lipsa razelor solare directe sau a curentilor de aer (exista riscul aparitiei petelor pe frunze). Solul trebuie sa fie alcatuit din pamânt de frunze, turba si nisip. Poinsettia este foarte sensibila la curentii de aer, precum si la diferentele mari de temperatura. In camere neaerisite frunzele se pateaza si cad.


Inmultire


Inmultirea se face prin butasi, din aprilie pâna in august, selectionati din plante-mama sanatoase. In general, Poinsettia este considerata a fi planta de sezon, si se arunca dupa inflorire. Pentru a fi determinata sa infloreasca din nou, ea trebuie sa primeasca ingrijiri speciale. Dupa caderea frunzelor, planta se pastreaza in repaus cu udare redusa pâna la inceputul verii, apoi se transplanteaza intr-un alt ghiveci, se scurteaza lastarii pentru a determina vegetatia, se uda si se fertilizeaza. Dintre lastarii nou-aparuti se vor selecta patru-cinci mai vigurosi, iar restul se vor elimina. In toamna, planta trebuie acoperita cu o punga neagra din plastic sau o galeata, pentru a obtura lumina. Acest tratament trebuie aplicat zilnic, timp de opt saptamâni, dupa care planta se va ingriji normal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS