17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinModa - dusmanul sanatatii

Moda – dusmanul sanatatii

A fi in pas cu moda poate fi uneori mult mai periculos decât ne-am putea gândi. Ba mai mult, uneori poate fi chiar fatal.


Cel putin asa s-a intâmplat in cazul Isadorei Duncan, celebra balerina care in 1927 a murit strangulata cu propria sa esarfa, care s-a agatat in rotile unui autoturism. Intr-o situatie similara s-a aflat si Naomi Campbell, care, in 1993, a fost protagonista unei spectaculoase caderi pe podium din cauza tocurilor sale mult prea inalte. Ca sa nu mai vorbim de modelele „impiedicate“ care au cazut una dupa alta in timpul prezentarii unei colectii Vivienne Westwood la Paris. Plecând de la toate aceste incidente, redactorii prestigioasei publicatii Times au tras un semnal de alarma, atragându-le atentia femeilor in legatura cu riscurile pe care si le asuma atunci când tin cu tot dinadinsul sa fie in pas cu ultimele tendinte, oricât ar fi acestea de periculoase.


Haine mulate, tocuri cui – pericol pentru sanatate


Articolul publicatiei britanice porneste de la o statistica oferita de Asociatia britanica pentru prevenirea accidentelor, conform careia, in fiecare an, 4.000 de accidente grave sau mai putin grave sunt cauzate de paltoane, haine de blana sau alte articole asemanatoare. In plus, anual au loc 8.500 de accidente cauzate de tocurile mult prea inalte. Bineinteles, acestea nu sunt atât de grave ca accidentul in care a fost implicata o soferita din Japonia, care, in 1999, a ucis un tânar biciclist. Din câte se pare, japoneza purta o pereche de cizme cu toc cui si din acest motiv nu a reusit sa frâneze la timp. Oricum, cert este ca, sustin autorii articolului publicat de Times, deseori doamnele se imbraca intr-un mod ce le pune in pericol sanatatea. Este suficient sa amintim de hainele prea mulate, pantofii incomozi, gentile prea pline si mai ales de pantofii extrem de inalti, care depasesc uneori si 12 cm. Mai nou, in magazinele de specialitate se gasesc modele care odata se gaseau doar intr-un sex shop.


Ciorapii – inamicul public numarul unu


Insa care sunt cele mai periculoase articole vestimentare? Potrivit aceleiasi statistici prezentate de Asociatia pentru prevenirea accidentelor, pe primul loc in clasament, cu aproape 70.000 de cazuri semnalate in 2004, figureaza ciorapii, sosetele si colantii. Pentru ca ori de câte ori optam sa mergem desculti, riscul de a aluneca este foarte mare. Ca sa nu mai vorbim de riscul de a ne cadea ceva pe picior, caz in care pericolul de a ne alege cu o leziune destul de grava este foarte ridicat. Pe locul doi in clasament, cu 9.410 cazuri, se afla pantalonii. Cel mai mare pericol il reprezinta pantalonii cu fermoar, dar si cei evazati, pentru ca riscul de a ne impiedica este destul de mare. Ultima treapta pe podium este ocupata de pantofii cu toc. Aceasta clasare destul de modesta este cauzata de faptul ca aceasta problema este una exclusiv feminina, in 8.323 de cazuri fiind implicate femeile si doar in 185 protagonisti fiind reprezentantii sexului tare. Urmeaza la mare distanta gentile, paltoanele, esarfele, centurile si, in fine, lenjeria intima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS