20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCalceolaria - o floare pretentioasa

Calceolaria – o floare pretentioasa

Florile din aceasta specie sunt plante anuale, bienale sau perene, originare din America Centrala si de Sud. Speciile bienale sau perene infloresc la un an dupa ce au fost semanate si trebuie scoase dupa inflorire. Cele anuale sunt vândute in stare adulta, inflorite si nu rezista decât câteva luni. Calceolaria are frunze mari si late ce pot ajunge pâna la 20 cm, acestea crescând la baza plantei. Florile pot avea culoare variabila, in toate tonalitatile de rosu, portocaliu sau galben. Deseori au punctulete sau pete intr-o nuanta contrastanta.


Cultivarea


Iarna, plantele tinere nu suporta temperaturi mai mici de sapte grade Celsius. In februarie se planteaza definitiv in ghivece având asigurate un aer proaspat si o temperatura maxima de 13 grade Celsius. Dupa vestejire, florile trebuie taiate.


Udarea


Primavara si vara, udarea se va efectua doar când suprafata solului incepe sa se usuce – compostul nu trebuie sa fie nici uscat complet, dar nici prea ud. Calceolaria are nevoie de un ingrasamânt lichid o data la 15 zile. De asemenea, aceste plante au nevoie de o umiditate constanta pentru a le favoriza cresterea si dezvoltarea florilor. Iarna, plantele tinere vor fi udate atât cât solul sa fie in permanenta umed.


Reproducerea


Se inmulteste prin seminte in lunile martie sau iunie, in rasadnita. Ca amplasare, se va aseza pe un pervaz cald sau intr-o lada mare rece. Dupa semanarea uniforma a semintelor, lada se va acoperi cu un ziar, fiind astfel tinute in intuneric pâna incoltesc. Compostul se va mentine umed si, in momentul in care apar plantutele, se va indeparta ziarul. Când acestea au ajuns suficient de mari se va transfera fiecare planta intr-un vas de 7 – 10 cm diametru cu un sol fertil.


Pericole si precautii


Evitati vestejirea plantei prin mentinerea compostului mereu umed si prin pulverizarea apei pe planta sau prin asezarea ghiveciului pe o tava plina cu apa si pietris.


Afidele sunt cei mai mari dusmani ai calceolariei. Se vor elimina de indata ce apar cu ajutorul unui insecticid, altfel vor prolifera foarte rapid.


Specii si soiuri


Calceolaria crenatiflora este specia din care s-au obtinut multi hibrizi cunoscuti, gen Calceolaria herbeohybrida, plante ramificate, inalte de 30 – 60 cm, cu frunze subtiri, ovale, usor pieloase si cu flori ce pot varia de la galben la portocaliu, de la roz la rosu si caramiziu. Alta varietate cunoscuta este si Grandiflora, care are flori mari, galbene sau rosii, ce sunt adesea patate cu rosu inchis sau maro.


Calceolaria multiflora nana este o specie cu frunze subtiri, cu marginea dintata si numeroase flori galben-portocalii sau rosii la extremitatea ramurilor.


Calceolaria polyrrhiza este o specie originara din Chile si Argentina, care formeaza pernute inalte de 5 – 6 cm ce se acopera in timpul verii de flori galbene si rosii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS