10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFlorenta - paradisul iubitorilor de arta

Florenta – paradisul iubitorilor de arta

Pentru iubitorii de arta, mai ales renascentista, nu exista pe lume un oras mai „ispititor“ decât Florenta. De la Galleria degli Uffizi la Accademia di Belle Arti, Florenta este vestita in toata lumea pentru cladirile sale gotice si renascentiste, galeriile de arta si muzee.


Vastitatea si importanta colectiilor expuse in numeroasele muzee florentine constituie o invitatie irezistibila pentru milioane de turisti din toata lumea. Primul muzeu in ordinea importantei si a celebritatii la nivel mondial este Galleria degli Uffizi. Cladirea se afla in centrul orasului si a fost proiectata de Vasari in 1560 din dorinta lui Cosimo I. Finalizat in 1580, imobilul urma sa gazduiasca sub un singur acoperis toate birourile si curtile de justitie. La scurt timp dupa inaugurare, palatul a fost imbogatit cu fel de fel de colectii pretioase. De-a lungul vremii, coridoarele, galeriile si subsolul palatului s-au transformat in adevarate minimuzee. In prezent, dupa nenumarate extinderi, in urma carora multe opere au fost transferate in alte locuri, Galeria Uffizi a devenit una dintre cele mai vestite din Europa, continând o ampla colectie de opere de arta, ce apartin unora dintre cei mai mari pictori ai Italiei, si o bogata selectie de opere ale lui Flemish si maestrilor francezi. Pentru a evita cozile si orele de asteptare, vizitatorii isi rezerva biletele de intrare cu câteva zile inainte. Oricum ar fi, orice sacrificiu este mic in comparatie cu satisfactia de a vizita cele 45 de sali pline cu capodopere de arta – Cimabue, Giotto, Botticelli cu celebra sa „Primavera“ si alte picturi la fel de frumoase, Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo, pictori germani si francezi. In cazul in care va aflati aici, trebuie sa va decideti cam pe ce ati vrea sa va concentrati, altfel riscati sa suferiti si dumneavoastra de sindromul Stendahl, lesinul caruia ii cade victima cineva care a primit prea multi stimuli vizuali.


Accademia di Belle Arti – un loc de pelerinaj


Alt loc ce merita vizitat este Accademia di Belle Arti, si aceasta fondata de Cosimo I. Cladirea, care initial era destinata studentilor, gazduieste astazi un muzeu, celebru mai ales pentru statuia din marmura a lui „David“. Opera realizata de Michelangelo intre 1501 si 1504 a devenit unul dintre simbolurile orasului, fiind reprodusa peste tot, de la carti postale si pâna la cele mai diverse obiecte, toate „vânate“ de amatorii de suveniruri. Mai mult decât o statuie, pentru localnici „David“ reprezinta tânara Republica florentina, mândra si orgolioasa, pregatita sa lupte impotriva posibililor dusmani care o inconjurau. Initial, statuia era destinata Domului, insa pâna in 1887 a fost expusa in Piazza della Signoria. In afara de „David“, muzeul gazduieste numeroase alte opere ale lui Michelangelo, printre care „San Matteo“ si cele patru sculpturi neterminate, „I Prigioni“, destinate monumentului funerar al lui Iulius al II-lea, in Basilica di S. Pietro din Roma. Colectia este completata cu capodopere ale artistilor renascentisi.


Florenta – o oaza medievala si renascentista


Orasul Florenta este dominat de turnurile palatelor si bisericilor si de uriasul Dom al Catedralei Santa Maria del Fiore. Catedrala este cea mai impunatoare cladire de pe malul drept al râului Arno. Nu departe de ea se afla Bargello, sau Palazzo del Podesta, o cladire asemanatoare unei fortarete din secolul al XIII-lea si al XIV-lea, care gazduieste un Muzeu National. Aici se afla vaste colectii de vase de teracota smaltuite de la familia della Robbia si sculpturi ale lui Donatello. Nu trebuie sa ratati nici plimbarea in Piazza della Signoria, unde, pe lânga Fântâna lui Neptun, puteti admira maiestuosul Palazzo Vecchio sau Palazzo della Signoria, o cladire care a gazduit initial consiliul local, iar mai târziu Camera Deputatilor italieni. Si daca nu v-ati plicitisit, dati o fuga la Palazzo Pitti, unde se afla alta colectie faimoasa, care cuprinde in special opere de arta de Andrea del Sarto, Raphael, Il Perugino, Titian si Tintoretto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS