21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinDe cât timp este nevoie pentru a câstiga un razboi?

De cât timp este nevoie pentru a câstiga un razboi?

Depinde cine sunt adversarii si care este „marul discordiei“. Uneori, motivele declansarii acestor conflicte nici macar nu merita efortul, dar unele tari, pur si simplu, nu pot trai in pace.


Una dintre cele mai lungi dispute din lume a fost Razboiul de 100 de ani intre „eternii inamici“ – Anglia si Franta.


Razboiul de 100 de ani nu a durat de fapt atât, ci este un nume dat tuturor luptelor purtate in perioada 1337 – 1453 – practic, ar fi trebuit sa se numeasca Razboiul de 116 ani.


Ce anume a declansat acest conflict? In prima faza, a fost moartea regelui Carol al IV-lea al Frantei, in 1328. Acesta a decedat fara sa lase mostenitori de sex masculin. Desi sotia sa era insarcinata in acea perioada, ea a dat nastere tot unei fetite.


Edward al III-lea al Angliei era fiul surorii lui Carol, astfel ca englezii erau convinsi ca el are tot dreptul sa revendice tronul Frantei, fiind ultimul barbat din linia monarhilor Capetieni.


Insa tronul Frantei nu putea fi dat decât mostenitorilor pe linie masculina, nu celor nascuti din femeile familiei regale, acest procedeu fiind aplicat pe baza legii salice. Astfel, francezii au scormonit in istorie si au dat de urma regelui Filip al IV-lea, alegându-l pe fiul fratelui mai mic al acestuia. Alesul avea sa devina regele Filip al VI-lea.


Acest fapt a provocat furie in rândul englezilor, sentiment alimentat si de decizia lui Filip al VI-lea de a patrunde in provincia Aquitaine, care in acea perioada facea parte din teritoriul englez.


Lupta s-a desfasurat cu victorii si infrângeri de ambele parti de-a lungul celor 116 ani, cele mai multe batalii fiind purtate pe teritoriul francez. Englezii aveau sa cedeze totul in fata inamicilor, mai putin Calais. In cele din urma, ei s-au retras pentru a-si obloji ranile vechi de 100 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS