17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFes, orasul care „spune“ istoria Marocului

Fes, orasul care „spune“ istoria Marocului

Fes este cel mai vechi oras din Maroc, având doua sectiuni: Noul Fes, un centru comercial bine pus la punct, si Vechiul Fes, sau Medina, care reprezinta centrul religios al orasului, creat in secolul al IX-lea.


Partea veche a orasului Fes adaposteste zaouia (scoala religioasa islamica) „Moulay Idriss“, unde se afla ramasitele lui Moulay Idriss al II-lea – fondatorul Marocului si al orasului. Acest loc este printre cele mai venerate din Fes, accesul persoanelor de alta religie decât musulmana nefiind permis. Nu trebuie ratate Tabacariile din Souq Dabbaghin, situate in apropiere de moscheea Karaouine. Insa numai persoanele care suporta mirosuri intepatoare se pot bucura in voie de aceasta locatie, unde pieile animalelor sunt tabacite si vopsite dupa metode vechi de sute de ani. Curajosii care vor sa se urce pe una dintre terasele care inconjoara tabacariile nu trebuie sa scoata bani din buzunare. Cu toate acestea, ei sunt asteptati apoi in magazinele din apropiere, unde li se ofera o gama variata de articole din piele.


Nu trebuie pierdut din vedere nici Muzeul „Dar Barth“, situat chiar la intrarea in Vechiul Fes. Numeroasele expozitii de obiecte de arta si artizanat sunt prezentate in salile unui palat din secolul al XIX-lea, construit de sultanul Moulay al-Hassan I. Gradinile din jurul muzeului sunt potrivite pentru o dupa-amiaza de relaxare.


Restaurante si baruri


Turistii au la dispozitie numeroase localuri, traditionale sau moderne, in functie de preferinte. In meniuri sunt incluse o serie de specialitati marocane, care de care mai gustoase. Tagine este una dintre acestea, fiind pregatit din carne condimentata si legume, fierte impreuna câteva ore intr-un vas conic din lut. De obicei, acest preparat se serveste cu cuscus. Alta delicatesa care poate fi gasita in restaurantele din Fes este kaliya, o combinatie inedita de carne de miel, rosii, ardei gras si ceapa, servita cu cuscus sau pâine.


Preparatele de acest gen pot fi degustate in restaurantul Zagora, situat pe bulevardul Mahomed al V-lea. In meniul oferit de acest local sunt incluse si mâncaruri tipice frantuzesti, turistii putând alege chiar combinatii intre cele doua tipuri de produse. Personalul restaurantului este foarte prietenos. De asemenea, turistii care doresc sa guste numai preparate traditionale, intr-un mediu stilat, tipic marocan, pot alege restaurantul el-Fassia. Mâncarea este foarte gustoasa, iar servirea ireprosabila, insa si preturile sunt pe masura.


Cafeneaua Floria este locul ideal pentru o seara in compania prietenilor. Localul este foarte popular in rândul turistilor, datorita atmosferei calde si a cafelelor aromate. De asemenea, cafeneaua Rennaissance, frecventata in trecut de luptatorii din Legiunea Straina, ofera turistilor dulciuri si bauturi alcoolice delicioase, intr-o atmosfera prietenoasa.


Doritorii de suveniruri au la dispozitie numeroase locatii in care isi pot face cumparaturile. Printre acestea se numara „Au Petit Bazaar de Bon Accueil“, situat pe strada Talaa Sghira, „Hamid’s“ si „Les Mysteres de Fes“, unde turistii pot achizitiona bijuterii, carpete si multe alte obiecte de artizanat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS