13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAvocado, un arbore ideal pentru gradina

Avocado, un arbore ideal pentru gradina

Avocado este un arbore originar din America Centrala si de Sud. El se poate adapta la zonele mediteraneene, australiene sau, in cazul tarii noastre, la spatii protejate de inghet.


Arborele creste pâna la 8 m inaltime intr-un ritm de 70-80 cm pe an. In primii ani, coroana lui va fi alungita, iar la maturitate va capata un aspect rotunjit. In primii ani de vegetatie, avocado poate fi plantat in ghivece de dimensiuni mai mari si tinut in interior sau pe terasa in perioada calda a anului. Serele inalte si bine luminate sunt ideale. La temperaturi mai scazute si la lumina mai slaba cresterea sa va fi diminuata. Este totusi un arbore care se dezvolta bine in zone umbrite sau partial insorite. Florile sunt de culoare verzuie, iar frunzele sunt eliptice si dispuse alternativ. Fructele sunt ovale, carnoase si foarte gustoase. Ele pot fi verzi sau rosiatice. Planta nu face fructe decât daca a crescut mai mult de 2 m inaltime. Pe o singura planta se pot regasi in acelasi timp flori, fructe crude si fructe coapte, asa cum se intâmpla in cazul citricelor. Solul trebuie sa fie lutos-nisipos bine drenat. Avocado nu suporta sarea in sol si, desi umiditatea relativa este importanta, doua zile in care apa balteste la radacina inseamna moartea plantei. Nu este necesara fertilizarea mai ales ca, din cauza azotului, cresterea este in dauna fructificarii. Potrivit specialistilor de la Gradina Botanica din Craiova, arborele poate fi plantat intr-o zona a gradinii protejata de vânt.


Cultivatorii cu experienta au observat ca o data la doi ani avocado fructifica mai mult decât in ceilalti ani. Atunci când se culeg fructele nu trebuie sa li se rupa coditele pentru ca asa se vor pastra in conditii mai bune.


Solutii de inmultire


Pentru inmultire se practica butasirea, altoirea, dar se folosesc mai ales sâmburii care se gasesc la mijlocul fructelor. Sâmburele poate fi plantat orizontal sau vertical intr-un ghiveci nu prea mare cu sol fertil si bine drenat. In conditii de umezeala relativ ridicata si temperaturi de 20-25 de grade Celsius, planta va rasari in câteva saptamâni, pâna la doua luni. Transplantarea se face primavara, de câte ori va fi necesar, pâna când arborele se va maturiza si va putea fi pus in gradina. In general este o planta rezistenta la daunatori, dar trebuie ferita de ger si de udare excesiva. Membra a familiei Lauracee, Persea americana, asa cum mai e numit avocado, se inrudeste cu Persea borbonia si cu Persea palustris.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS