10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Tatuajul – marca istorica


Tatuajele au devenit un lucru „la moda“ in Statele Unite in anii de razboi, când militarii care luptau in tari straine isi „marcau“ numele iubitelor lor pe brate sau pe bicepsi. Dar care a fost rolul initial al tatuajului si unde a aparut pentru prima oara?


Cel mai vechi tatuaj, marcat pe piele, a fost descoperit pe ramasitele bine conservate ale lui „Otzi“ – Omul Gheturilor – un cadavru inghetat descoperit in Alpi, la granita italiana. Starea buna a ramasitelor le-a permis cercetatorilor sa afle multe date despre conditiile de viata din perioada 3300 i.d.Hr. Insa, pentru ca exista atât de putine informatii din era lui Otzi, scopul pentru care el s-a „marcat“ nu este cunoscut. Cu toate acestea, exista mai multe dovezi despre tatuaje in Egiptul antic. Inregistrarile istorice arata ca tatuajele din 2200 i.d.Hr. aveau diferite semnificatii. Aceasta trasatura s-a pastrat de-a lungul secolelor, culturi diferite folosind tatuajele ca simbol al rangului, al proprietatii sau, pur si simplu, ca model decorativ.


Istoria moderna a tatuajelor incepe in anii 1700, o data cu expeditia lui James Cook in Tahiti. Insemnarile lui prezinta modalitatea in care bastinasii isi decorau trupurile cu diferite simboluri numite „tattau“. Marinarii, fascinati si intrigati totodata de neobisnuita arta a nativilor, isi gravau pe piele astfel de decoratiuni, aducând practica si in Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS