11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFilmul chinezesc „Still life“ a obtinut Leul de Aur la Festivalul de la Venetia

Filmul chinezesc „Still life“ a obtinut Leul de Aur la Festivalul de la Venetia

Dupa un adevarat maraton cinematografic, care a durat 11 zile, la sfârsitul saptamânii trecute au fost acordate premiile Festivalului de film de la Venetia.


Marele premiu al festivalului a revenit filmului surpriza al acestei editii, pelicula „Still life“, care descrie viata oamenilor simpli participanti la realizarea gigantului baraj Trei Defilee. Intrat in ultimul moment in competitie, alaturi de pelicule considerate favorite, filmul realizat de Jia Zhang-Ke a obtinut Leul de Aur.


Verdictul juriului i-a luat prin surprindere pe toti cei prezenti. Desi a convins critica, nu erau multi cei care pariau pe succesul acestei pelicule. „Toti juratii au fost surprinsi de calitatea acestui film, pentru ca el contine cam tot ce place publicului: frumusetea imaginii, calitatea scenariului, personajele. Este un film cu adevarat special“, a spus presedintele juruiului, actrita franceza Catherine Deneuve.


Spre dezamagirea gazdelor, una dintre peliculele favorite pentru câstigarea marelui premiu, filmul italian „Nuovomondo“, al lui Emanuele Crialese, a trebuit sa se multumeasca doar cu Leul de Argint. Pelicula, prezentata in ultima zi de concurs, parea câstigatoare, dar la final a primit doar premiul pentru filmul revelatie al acestei editii. „Sunt foarte fericit, pentru ca acest premiu ma stimuleaza sa fac mai mult. De fapt, este un premiu pe care juratii l-au inventat pentru mine si de aceea le multumesc din suflet“, a declarat Crialese, la conferinta de presa. „Am vrut neaparat ca filmul lui Crialese sa câstige ceva si ne-am folosit de acest Leu, ca asul din mâneca“, a explicat Deneuve, care a precizat ca „un astfel de premiu poate fi util pentru a se face cunoscut“.


Ben Affleck – multumiri prin SMS


In ceea ce priveste premiile pentru actori, surprizele nu au fost atât de mari, mai ales in ceea ce le priveste pe femei. Leul de Aur pentru cea mai buna actrita a fost câstigat de Helen Mirren. Rolul care i-a adus aceasta distinctie a fost unul de exceptie: ea a intruchipat-o pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, in pelicula „The Queen“. Aceasta productie incearca sa ofere o reconstituire cât mai fidela a crizei traversate de familia regala britanica in urma mortii printesei Diana, in 1997. „Decizia a fost unanima“, a confirmat la rândul sau Deneuve.


Mult mai surprinzator a fost premiul pentru cel mai bun actor, care i-a revenit lui Ben Affleck pentru rolul din „Hollywoodland“, al lui Allen Coulter. Actorul nu a putut fi prezent la Venetia si a preferat sa multumeasca juriului, trimitând un SMS. Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Alain Resnais. Filmul sau, „Coeur (Private fears in public places)“, a fost de departe una dintre peliculele care au convins cel mai mult la aceasta editie a festivalului. „Daratt“, al lui Mahamat-Saleh Haroun, a obtinut premiul special al juriului, in timp ce Isild Le Besco, protagonista peliculei „L’intouchable“, in regia lui Benoit Jacquot, a câstigat Premiul Marcello Mastroianni pentru debut. Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit lui Peter Morgan, pentru pelicula „The Queen“. El a declarat ca a tratat cu mult realism evenimentele, fara a avea insa pretentia unei reconstituiri istorice exacte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS