5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Rechinul echilibreaza balanta ecologica


In afara de rolul de pradator de temut, rechinul este un „personaj“ excelent pentru acvariile din Australia si Statele Unite sau pentru filmele hollywoodiene de succes. Insa putini sunt aceia care isi doresc sa il vada in mediul sau natural. Cu toate acestea, anual se inregistreaza mai putine decese din cauza atacurilor rechinilor decât din cauza fulgerelor.


Rechinii populeaza planeta de 400 de milioane de ani, fosilele descoperite demonstrând ca, la un moment dat, au existat trei diviziuni ale subclasei din care ei fac parte; doua dintre acestea nu mai exista. Din cea de-a treia insa au evoluat rechinii pe care ii stim astazi.


Desi nu este un animal atragator, rechinul este extrem de important pentru mentinerea echilibrului ecologic. In acelasi timp, el este o resursa de valoare pentru sanatatea oamenilor. Rechinul nu are un creier complex pentru a putea sa-si „premediteze“ atacurile din „furie“ sau „teama“. El vâneaza pentru a se hrani sau a se apara, fiind o specie care reactioneaza aproape in mod automat la stimulii pe care ii percepe.


Prin asezarea lor, ochii rechinului ii permit sa priveasca doua „scene“ in acelasi timp. Tocmai aceste organe au o mare contributie in ceea ce priveste sanatatea oamenilor. Ţesutul corneei este aproape identic cu cel uman, astfel ca se foloseste frecvent in interventiile chirurgicale din domeniul oftalmologic. Totodata, in unele tari asiatice, dintii rechinilor se folosesc pentru decoratiuni, aripioarele pentru supa si substantele chimice extrase din ficat pentru diverse produse cosmetice sau farmaceutice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS