9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Tunetul – vocea naturii


Sunt putini cei care nu tresar la auzul tunetului, un zgomot asurzitor si neasteptat, care prevesteste furtuna.


Tunetul este unul dintre cele mai puternice zgomote produse in natura, urmând aproape intotdeauna un fulger. Aerul strabatut de un fulger este supraincalzit, ajungând la o temperatura de cinci ori mai mare decât cea a Soarelui. Acest fenomen il face sa aiba o viteza mai mare decât cea a sunetului. Apoi, aerul sub presiune produce acel sunet asurzitor.


Uneori insa se intâmpla sa vedem un fulger care nu este urmat de tunet. Acest fenomen se explica prin faptul ca distanta la care ne aflam fata de locul unde s-a produs fulgerul este prea mare.


Potrivit studiilor recente, in fiecare clipa se produc aproximativ 2.000 de furtuni pe glob. In astfel de imprejurari, una dintre activitatile preferate ale copiilor este sa afle cât de departe se afla de furtuna. Acest lucru poate fi stabilit numarând secundele care trec de la momentul producerii fulgerului pâna la auzul tunetului. Fiecare cinci secunde numarate inseamna o distanta de 1,6 kilometri.


Un record in materie a fost stabilit in orasul Tororo, Uganda. In perioada 1967-1976, localitatea a inregistrat o medie anuala de 251 de zile cu furtuna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS