16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSuzana, artista nascuta in circ

Suzana, artista nascuta in circ

Scamatori, acrobati, iluzionisti, intr-un alai exuberant sau in tacerea data de concentrarea maxima, te tin cu sufletul la gura si sunt pentru iubitorii circului, in unele momente ale spectacolului, superoameni.


Suzana Richter este un artist de circ care s-a nascut in aceasta lume uimitoare si ai carei parinti sunt la rândul lor artisti de circ. „De când am invatat sa merg in picioare am fost implicata in aceasta activitate“, a spus artista. Prima data a aparut intr-un numar de circ la aruncatul cutitelor. Tatal ei este aruncator de cutite si atunci când a inceput sa intre in spectacol a stat in fata lui, ca tinta. Dupa un timp, când a mai crescut, a inceput sa practice si alte numere. La vârsta de opt ani a facut jonglerie, iar la doisprezece ani a incercat jonglerie cu picioarele sau „antipodul“, cum i se spune la circ. Numarul i-a placut foarte mult si, drept dovada, pe lânga alte numere este in prezent atractia spectacolelor. „Antipodul este un numar pe care-l fac cu mare placere. Am mai incercat sa fac si hula-hop, jongleria cu cercuri, iar acum incerc si dresajul de animale. Am trecut deci prin aproape toate numerele care se pot face in circ. Din pacate, nimeni nu poate face absolut totul. Fiecare este bun la ceva, fiecare are câte o inclinatie pe care si-o fortifica si o perfectioneaza“, a declarat Suzana Richter, care este, impreuna cu tatal sau, si manager al circului care le poarta numele.


Suzana, care a muncit foarte mult pentru a se mentine la un nivel ridicat, nu a avut nimic de pierdut si nu a dus dorul copilariei sau al jocurilor din copilarie. A considerat ca lucrul in arena este pur si simplu o joaca si a facut asta cu cea mai mare placere.


Vârsta de cincisprezece ani este pentru copiii care doresc sa activeze sub cupola circului o vârsta de rascruce. De aici pot alege ce vor face cu viata lor: ori circ, ori altceva. Suzana, la acea vârsta, avea de prezentat in spectacole trei numere de circ si asta a determinat-o intr-un fel sa nu renunte la circ pentru altceva. „Nu puteam sa dau la o parte tot ce facusem pâna atunci si sa ma ocup de altceva, asa ca am continuat cu circul, mai ales ca toata familia mea este aici“, a mai spus Suzana.


Pentru copiii ei nu vrea sa fie un exemplu de urmat decât daca vor alege singuri aceasta meserie. „Nu am copii, dar atunci când o sa apara o sa-si aleaga singuri drumul pe care o sa-l urmeze. Nu o sa-i oblig sa se faca artisti de circ pentru ca nici pe mine nu m-a obligat nimeni. Si eu am avut la rândul meu sansa de a decide ce sa fac cu viata mea“, a mentionat artista, care si-ar dori sa aiba cât mai multi copii.


Sora Suzanei ii calca pe urme


Suzana are o sora care activeaza, ca si ea, de când s-a nascut, in echipa de la Circul Richter. Intre cele doua surori nu a existat niciodata rivalitate, ele s-au ajutat mereu si s-au inteles foarte bine. „Am o sora mai mica decât mine cu cinci ani si care este aici cu echipa de artisti. Nu a existat niciodata rivalitate intre noi. Ne-am ajutat tot timpul si ne-am inteles asa cum ar trebui sa se inteleaga toti fratii intre ei. Rivalitatea apare atunci când vedem alt artist cu ceva nou si muncim mai mult pentru a egala performantele acestuia“, a precizat artista.


In aceasta lume a circului, pe lânga numerele la care exceleaza, sunt si foarte multe pe care Suzana si-ar dori sa poata sa le faca, dar, din pacate, nu reuseste pentru ca acele lucruri depasesc puterile ei. „Sunt numerele de contorsionism pe care mi-as fi dorit sa pot sa le fac, dar nu am reusit pentru ca sunt un pic cam plinuta. Nici bicicleta pe o roata si nici bascula, alt numar din spectacolele de circ foarte apreciat, nu pot sa le fac. Este la fel ca la scoala: unii copii sunt buni la matematica, unii la româna, iar altii la biologie. Nimeni nu poate sa le faca pe toate“, a mai spus Suzana.


Din pacate, pe artistii de circ ii asteapta o viata grea o data cu intrarea in Uniunea Europeana. Legile acesteia cu privire la ocrotirea animalelor interzic de cele mai multe ori lucrul cu animalele. Foarte multe numere vor disparea, iar circul le va duce lipsa. „Aceasta lume o sa dispara treptat o data cu intrarea României in Uniunea Europeana. Asta se datoreaza legilor care interzic lucrul cu animalele si un circ fara animale nu prea este bine vazut, mai ales de cei mai fideli clienti ai nostri, copiii. Oricâte numere frumoase ar fi la o gala, nu se compara nici unul cu dresajul de animale“, a precizat cu tristete Suzana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS