22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Sultan pentru o zi si jumatate


Desi este vorba despre un timp foarte scurt, domnia lui Khalid bin Barghash a dus la izbucnirea unui razboi.


Totul s-a intâmplat in Zanzibar, pe 25 si 27 august 1896. Batrânul sultan murise si britanicii trebuia sa-si inscauneze noul favorit. Dar, spre surprinderea tuturor, Barghash a revendicat tronul in calitate de nepot al fostului sultan.


Dupa ce Barghash a intrat in palat, britanicii au raspuns cu promptitudinea caracteristica: trei nave de razboi au intrat in port pe 26 august, la ora locala 8.00, transmitând un avertisment la adresa noului sultan. Intrucât acesta nu s-a supus, navele britanice au deschis focul si, in foarte scurt timp, au distrus cea mai mare parte a palatului si câteva cladiri din apropiere.


Razboiul englez din Zanzibar este inregistrat in istorie drept cel mai scurt conflict armat. De asemenea, aceasta inregistrare a fost facuta si in Cartea Recordurilor. Cu toate acestea, durata luptei este inca un subiect controversat; specialistii nu s-au hotarât inca daca razboiul a durat 38 de minute sau 45. Cert este faptul ca a doua zi favoritul britanicilor a preluat rolul de sultan, ducând mai departe parteneriatul cu Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS