14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Afaceri profitabile


Cea mai buna afacere in domeniul tranzactiilor de teren din Florida s-a facut in anul 1818. Presedintele James Monroe a negociat detinerea permanenta a peninsulei insorite, dupa ce oficialii spanioli au realizat ca nu isi mai puteau proteja colonia din acea zona. Daca americanii ar fi dorit sa „picteze“ regiunea cu dungi si stelute, Spania ar fi avut de pierdut. Astfel, oficialii au cedat peninsula Statelor Unite, in schimbul anularii unei datorii de cinci milioane de dolari.


Se pare insa ca afacerea nu a fost la fel de profitabila ca aceea pe care a facut-o Peter Minuit cu insula Manhattan. El a cumparat-o de la indienii Algonquin in 1626, pentru 60 de guldeni olandezi, in produse. Calculata in dolari, valoarea respectiva s-ar ridica la 24 de unitati, la nivelul secolului al XIX-lea. Dar in 1626, 60 de guldeni insemnau 559 de grame de argint. Tinând cont de faptul ca, la inceputul mileniului al III-lea, 373 de grame de argint se vindeau in Statele Unite cu patru dolari, inseamna ca insula Manhattan a fost cumparata pentru 72 de dolari, la valoarea de astazi.


Având in vedere ca suprafata totala a Manhattan-ului este de peste 14.000 de acri, daca ar fi impartita la 72, ar insemna ca Minuit a platit o jumatate de cent pentru un acru.


In 1990, terenul pe care se putea construi in Manhattan a fost evaluat la 47 de milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS